Facebook

Zakulisno življenje fotoreporterja: predavanje Luke Dakskoblerja

od 23.02.2012

Ilirska Bistrica - Gimnazija

LukaDakskobler_fotoNinaBlaz.jpgLuka Dakskobler se je v preteklih dveh letih povzpel v samo špico slovenskega in evropskega fotoreporterstva. Samo v preteklem letu je požel 3 prestižne nagrade na Slovenia Press Photo natečaju (najboljša zgodba v kategoriji Novice, najboljša posamezna fotografija v kategoriji Narava in okolje in najboljša reportaža celotnega natečaja) ter dve nagradi na francoskem natečaju Nature Images Awards 2011 (v kategoriji dokumentarnih naravovarstvenih zgodb druga nagrada in tretja nagrada ter subvencija za izdelavo reportažer za revijo Terre Sauvage). Luka je avtor naravoslovnih zgodb, med katerimi so največ zanimanja požele ribiške reportaže (Reševanje rib iz Cerkniškega jezera in novejša Reševanje Soške postrvi), v zadnjem času pa snema tudi družbene zgodbe (terapevtski psi, življenje invalidov, ipd...). To in še mnogo več bo predstavil na predavanju, ki ga organizira Fotokrožek Gimnazije Ilirska Bistrica.

Luka Dakskobler je rojen v Kranju, leta 1980. Zaradi zapletov s cepivom proti otroški paralizi je za boleznijo dejansko zbolel in preživel večino otroštva po bolnišnicah, kjer veliko bral in se učil risanja. Kasneje je opravil sprejemne izpite na oblikovni šoli, a je šolanje vseeno nadaljeval na klasični gimnaziji. Branje se je preobrazilo v pisanje romanov, slikanje pa v fotografijo. Že takrat je fotografiral za revijo Ribič. Po gimnaziji se je vpisal na študij angleščine in novinarstva in oboje hitro dokončal z odliko. Leta 2003 je pričel z delom za revijo National Geographic Junior (kasneje tudi za krovno revijo NG), za katero dela še danes. Kot pravi, zanj velik miselni preskok pomeni delavnica pri svetovnemu fotografu Ronu Havivu iz agencije VII, pod mentorstvom katerega je napravil nekaj izjemnih reportaž (npr. Zidovi), pod mentorstvom Jareda Moosya pa Ribiči v Istanmbulu. Preko londondske agencije Demotix (in posredno Corbis) se njegove fotografije distribuirajo širom sveta. Kljub prezaposlenosti s fotografskim delom pa še vedno veliko piše; po njegovih scenarijih so že nastale televizijske oddaje, zelo bran pa je tudi njegov blog, ki ga piše v angleškem jeziku.

Na predavanju, ki bo v Gimnaziji, bo predstavil svoje delo in zakulisje zgodb, ki jih je v preteklih letih posnel za različne medije in namene. Predavanje je mišljeno kot debata z občinstvom, zato se ne bojte priti z vprašanji.
 

ar©tur