Facebook

Koliko napora je potrebno za zdravje?

od 17.03.2018

Ilirska Bistrica - Ilirska Bistrica

Tekaška vadba za začetnike

Morda ste še vedno v primežu novoletnih zaobljub ali pa se v mislih že pripravljate na poletje … Si želite, da bi nekaj spremenili, živeli drugače? Vas telo že opozarja, da morate k zdravniku? Morda pa že imate nekaj pretečenih kilometrov, toda nekje na poti ste se ustavili. Za zdravje ni bližnjic in ne instant rešitev – skrb za zdravje mora postati način življenja. In ja, za zdravje je potrebno tudi nekaj napora.

V Tekaškem društvu Bistrc začenjamo s tekaško vadbo za začetnike. Vadba bo vodena in primerna za vse, ki si želijo spremeniti način življenja, nezdrave navade zamenjati z zdravimi in poskrbeti za redno telesno dejavnost. Ker je rednost vadbe najpomembnejša, se bomo družili vsaj dvakrat tedensko. S kombinacijo hoje in teka bomo poskrbeli, da se bo vaš organizem postopoma prilagajal na obremenitve. V mesecu aprilu bomo organizirali tekaški tečaj, kjer boste lahko pridobili vse pomembne informacije o pravilni tehniki teka, primerni opremi in primernih vajah.

Redna telesna dejavnost je poleg zdravega prehranjevanja bistvena za krepitev in ohranjanje zdravja. Sedeč način življenja, nezdravo prehranjevanje, stres in nezdrave razvade so vzroki za kronične nenalezljive bolezni, debelost in tudi za številne psihične težave. Današnji življenjski slog, ki ga narekuje hiter ritem življenja in usklajevanje obveznosti, je za marsikoga pravi izziv, zato večina ljudi kot razlog za telesno nedejavnost navaja pomankanje časa. Športna hoja in tek sta najpreprostejša in najcenejša rekreacija za vsakogar, hkrati pa učinkovita preventivna ter zdravilna ukrepa za vrsto težav in bolezni. Za tek obstajajo številni razlogi, najpomembnejši so povezani z boljšim fizičnim in psihičnim zdravjem. Med drugim krepi srčno žilni in dihalni sistem ter mišice, vezi in sklepe; izboljšuje kondicijo in vzdržljivost; pomaga vzdrževati telesno maso ali izgubiti odvečne kilograme; zmanjšuje stres in izboljšuje samopodobo. Za športno hojo in tek ne potrebujete posebne opreme, dovolj so tekaški copati in športna oblačila.

Da boste lažje dosegli svoje cilje, se gibali v dobri družbi, se izognili nepotrebnim poškodbam vas prijazno vabimo, da se nam pridružite in naredite nekaj dobrega zase!

 

 

Manica Radivo

                                                                                                                                                                                          TD Bistrc

ar©tur