Facebook

ODDAJA POROČIL O FINANCIRANJU VOLILNIH KAMPANJ ZA LOKALNE VOLITVE

datum: 12.12.2018

kategorija: Lokalne volitve 2018

Spoštovani,

Ministrstvo za javno upravo je objavilo obvestilo organizatorjem volilnih kampanj glede oddaje poročil o financiranju volilnih kampanj za lokalne volitve 2018. Organizatorji volilne kampanje morajo skladno z določbami Zakona o volilni in referendumski kampanji preko spletnega portala AJPES za namen javne objave in revizije predložiti poročilo o financiranju volilne kampanje. AJPES na svoji spletni strani prejeta poročila javno objavi. Tako posredovano poročilo je hkrati tudi osnova za uveljavljanje delnega povračila stroškov volilne kampanje pri lokalni skupnosti, torej poročila ni treba posebej pošiljati lokalnim skupnostim in Računskemu sodišču Republike Slovenije.

 

Vsebina, obrazci, način predložitve poročil in njihova objava so določeni v Pravilniku o vsebini in obrazcih poročil o zbranih in porabljenih sredstvih za volilno in referendumsko kampanjo.  V primeru izvedbe volilne kampanje za lokalne volitve 2018 je skrajni rok za zaprtje posebnega transakcijskega računa 18. 3. 2019. Ker mora organizator predložiti poročilo preko portala AJPES najpozneje v 15 dneh po zaprtju posebnega transakcijskega računa, je skrajni rok za oddajo poročil 2. 4. 2019.

 

Organizatorji, ki so vodili kampanjo tako za župana kot tudi za občinske svetnike, torej dve volilni kampanji, so morali predhodno odpreti dva ločena transakcijska računa ter morajo pripraviti in oddati dve ločeni poročili, na podlagi katerih vložijo tudi dve vlogi za povračilo stroškov volilne kampanje.

 

Poročila je potrebno oddati preko spletnega portala AJPES, aplikacije VRK – Oddaja poročila o volilni oz. referendumski kampanji. Pri vnosu novega poročila v aplikacijo VRK je potrebno izbrati: »Redne volitve v občinske svete in redne volitve županov«, nato pa pri osnovnih podatkih v razdelku »volilna kampanja za kandidata/kand. listo« jasno navesti, za katero vrsto kampanje dejansko gre (torej ali gre za kampanjo za volitve župana ali članov občinskega sveta) ter ime kandidata oziroma kandidatne liste.

 

Primer:

  • volilna kampanja za kandidata/kand. listo: Volilna kampanja za volitve župana - kandidat Janez Novak
  • volilna kampanja za kandidata/kand. listo: Volilna kampanja za volitve članov občinskega sveta - Lista za razvoj občine.

 

Na MJU so za t.i. skupne organizatorje volilnih kampanj pripravili še posebno obvestilo glede nadgradnje aplikacije VRK na portalu AJPES. Po ZVRK imajo lahko liste kandidatov in posamezni kandidati na volitvah predstavnikov v predstavniških in individualnih organih lokalnih skupnosti, ki jih predlagajo teritorialne organizacijske enote iste politične stranke, v različnih lokalnih skupnostih, skupnega organizatorja volilne kampanje. Takšen skupni organizator volilne kampanje ima lahko odprt samo en transakcijski račun za vse volilne kampanje za volitve predstavnikov v predstavniških in individualnih organih občine, če ima vzpostavljen sistem vplačil, ki mu zagotavljajo pravilno, popolno in zanesljivo evidenco o danih prispevkih za določeno volilno kampanjo in o plačilih stroškov te volilne kampanje. Kljub enemu odprtemu transakcijskemu računu pa je skupni organizator volilne kampanje dolžan ločeno poročati o vseh zbranih in porabljenih sredstvih za volilno kampanjo za volitve v občinski svet oziroma za volitve župana v posamezni lokalni skupnosti in na tej podlagi ločeno uveljavlja tudi delno povračilo sredstev pri posamezni lokalni skupnosti. Tudi skupni organizator mora vsa poročila oddati preko portala AJPES.

 

MJU zato skupne organizatorje obvešča, da se aplikacija VRK trenutno še nadgrajuje z namenom, da bo organizatorjem omogočeno oddati več poročil v primeru, ko imajo odprt zgolj en transakcijski račun. Nadgradnja bo predvidoma zaključena konec januarja 2019, o čemer bomo javnost obvestili. Skupne organizatorje zato obveščamo, da z oddajo poročil preko portala AJPES počakajo do konca januarja 2019. Kot že navedeno, je skrajni rok za zaprtje posebnega transakcijskega računa 18. 3. 2019, skrajni rok za oddajo poročil preko AJPES pa 2. 4. 2019.

 

Mnenje Ministrstva za javno upravo o izvajanju volilne kampanje v primeru skupne kandidatne liste si poglejte pri vprašanju št. 22 v okviru najpogostejših vprašanj in odgovorov. Ostale informacije za organizatorje volilnih kampanj pa so vam na voljo na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo.

 

* * *

-----------------------------------------

Mateja Eržen

 

Združenje občin Slovenije

The Association of Municipalities of Slovenia

Dunajska 156

1000 Ljubljana

Tel.: 01/230 63 30

 

www.zdruzenjeobcin.si

 

      

ar©tur