Pustni vikend na bistriškem

Objavljeno dne 12. februar 2016

Pustna tradicija je v bistriški občini dolgoletna. Ponosni smo lahko na vse etnološke pustne skupine, ki so ime občine ponesle daleč naokoli. Tako smo tudi letos bili priča pestremu pustnemu dogajanju, ki se je odvijal tekom pustnega vikenda in vabil ljudi na ulice in ne nazadnje jih aktivno vključiti v samo dogajanje. V okviru pustnega dogajanja so med bistriškimi izložbami izbirali najlepšo pustno okrašeno izložbo, ki jih je tudi letos z natečajem izbirala bistriška občina. Za najlepšo so izbrali bistriško trgovino Demetra. Drugo mesto je pripadlo Frizerskemu salonu Ivan, tretje pa baru Arabika. Sledila je fotorazstava, otroško pustno rajanje rajanj, v nedeljo pa je dogajanje zaokrožila že 21. po vrsti povorka Pust je pršu.

Fotografska razstava Ah, ta nori pust

Dan pred pustno soboto, so v ilirskobistriški galeriji Doma na Vidmu odprli fotografsko razstavo, ki so jo pripravili člani Fotokluba Sušec iz Ilirske Bistrice. V tem času je galerija že po tradiciji rezervirana prav za tovrstno dogajanje, pustno rajanje na bistriškem. Člani fotokluba že več kot desetletje ob tem času z veseljem s svojimi objektivi spremljajo podobe, maske, šjme, škoromate in vse druge pustne skupine. Na razstavi, ki bo odprta vse do 2. marca tega leta, si lahko občani in drugi obiskovalci ogledajo 30 čudovitih fotografi sedmih avtorjev. Za prijetno vzdušje so ves čas skrbeli trije Polesovi  harmonikaši, obiskovalce pa so našemljeni fotografi s pustnimi dobrotami tudi pogostili.

Fotografska razstava članov Fotokluba Sušec iz Ilirske Bistrice. <br />
Foto: Petar Nikolič<br />

V soboto so rajali otroci

Kot se spodobi, in kot veli tradicija, poleg pustnega rajanja za odrasle in vedno bolj prepoznavne povorke, tudi tokrat nismo pozabili na naše najmlajše. Tudi za njih smo, v soboto, 6.2.2016, v popoldanskem času, pripravili pustno rajanje. Zbrali smo se v parku Nade Žagar, pod ogrevanim šotorom pa so nas pričakale močne ninje želve, v katere so se tudi letos prelevile punce iz Društva Otroške zabave in animacije. Tudi tokrat nas niso razočarale, in ogrele tako otroke kot starše, ki so rajali do večera in se sladkali s pustnimi krofi. V sklopu pustnega rajanja se je odvijalo tudi tekmovanje za najlepšo družinsko masko. Nagrada je zasluženo romala v roke družine Miniončkov, ki so nas očarali s svojo izvirno masko.  Tako smo se vsi za en dan spremenili v pravljična bitja oziroma si nadeli našo najljubšo masko ter uživali v enem izmed najbolj priljubljenih dogodkov v naši občini.

Otroci so uživali v maskah in družbi želvjih junakov<br />
Foto: Špela Samsa<br />
Naj družinska maska<br />
Foto: Špela Samsa<br />

Bistriške ulice polne mask

Nedelja nas je sicer pričakala z dežjem, a ta ni bil nikakršna ovira za 21. povorko Pust je pršu. Na letošnji povorki je sodelovalo kar 24 pustnih skupin - 15 domačih, štiri iz ostalih slovenskih krajev, med njimi tudi koranti iz Hajdine in Turistično društvo Cirkulane, Sekcija Stari običaji ter pet skupin iz Hrvaške. Na čelu povorke je zapeljalo otvoritveno vozilo – Zvone Boštjančič kateremu je sledil pihalni orkester Ilirska Bistrica. Na povorki so sodelovali škoromati iz Hrušice in Podgrada, Pregarske šjme, Vrbišće šjme in Vrbovske šjme katerih maske pišejo bogato pusto tradicijo na bistriškem. Na povorki pa ni manjkalo ne politike, ki so jo kuhali Bistrški črnci, ne indijanskega plemena z Bača, Škotov iz Novokračin, eskimov iz Dolnjega Zemna ter drugih pustnih likov, ki so bili prava paša za oči. 

Pust4Škoromati iz Hrušice. <br />
Foto: Občina Ilirska Bistrica

Za norčavo vzdušje so poskrbeli tudi Kosjški cirkus, Kerglci spod Ahca, Šjme Topolc, Nad´nska nogometna liga ter Dobovski dramerji. Čisto pomladi in zaljubljeni pa so bili metulji iz Potoka in hipiji iz kalanskega Woodstocka. 

Žejanski zvončarji<br />
Foto: Občina Ilirska Bistrica<br />

Pustno povorko so obogatile tudi tradicionalne mase naših sosedov iz Hrvaške. Zimo so nam pomagali odganjati bučni žejanski in munski zvončarji, Kauboji iz Studene, Nevini do jaja z Lisca ter Mačkare Pasjak in Šapjane.

Tekst:  Občina Ilirska Bistrica

 

Na prejšnjo stran