Bolnice Zalesje v prihodnje turistična točka v Brkinih

Objavljeno dne 26. april 2016

V prostorih nekdanje osnovne šole na Ostrožnem Brdu je v soboto, 23. aprila, potekala spominska slovesnost ob 72-letnici ustanovitve in delovanja partizanske bolnice Zalesje oziroma po naše Za gozdom. Bolnica je med leti 1943 in 1945 nudila pomoč in zavetje okrog 220 ranjencem in bolnikom, za katere so skrbeli vaščani Ostrožnega Brda pod budnim očesom dr. Mogameda Gadžijeva – Miša majorja Rdeče armade. Danes na bolnico Zalesje spominja zgolj obeležje ter smerokazi do mest, kjer so nekoč stale kolibe.

Na slovesnosti, ki jo je pripravila bistriška občina ob pomoči Krajevne skupnosti Ostrožno Brdo, je zbrane nagovoril župan Emil Rojc, ki je poudaril, da sta pomen in zgodovina brkinske bolnice Zalesje širši javnosti precej neznana. Zato so v občinski upravi skupaj z Združenjem borcev za vrednote NOB in Veleposlaništvom Ruske federacije pripravili načrt za njeno rekonstrukcijo na mestih, kjer so objekti stali nekoč.

                                                                       IMG_8550   

                                                                                     Župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc  

                                                                      IMG_8553

                                                           Predsednica Krajevne skupnosti Ostrožno Brdo ga. Ines Krebelj

Tako bodo Ostrožno Brdo z bolnico Zalesje, Pregarje z muzejem žganjekuhe, Prem z gradom, jezera s prenočišči turistične destinacije, povezane s kolesarskimi potmi lahko postale pomembna turistična ponudba Brkinov.

V prijetnem vzdušju kulturnega programa so prisotni uživali še ob nastopu vokalne skupine Ruski talisman, ki je bila ustanovljena v okviru Ruskega centra znanosti, moškega pevskega zbora Fantje spod Karlovice in učencev Osnovne šole Pregarje. Prireditev so zaokrožili s partizanskim golažem in sladkimi dobrotami. Vence pri obeležju bolnice Zalesje ob mestu, kjer je prvotno stala bolnica pa so položili Roman Chigantsev, sekretar na Ruskem veleposlaništvu, župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc ter predstavnik OO Združenja borcev za vrednote NOB Ilirska Bistrica Stanislav Zver. 

                           IMG_8548.jpgIMG_8560.jpg

                                                                                                 Vokalna skupina Ruski talisman

                            IMG_8596.jpgIMG_8581.jpg

                                 Nastop Maje Lever in Gašperja Kastelica iz  Osnovne šole Pregarje

                                                         IMG_8592.jpg   

                                                                                     Fantje spod Karlovice 

                                                           IMG_8612.jpg

Župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc,   Roman Chigantsev, sekretar na Ruskem veleposlaništvu ter predstavnik OO Združenja borcev za vrednote NOB Ilirska Bistrica Stanislav Zver

 

Na prejšnjo stran