Slavnostna otvoritev novih prostorov Vrtca Jožefe Maslo Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 03. oktober 2016

Župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in ravnateljica Vrtca Jožefe Maslo Ingrid Fatur sta v soboto uradno otvorila nove prostore Vrtca Jožefe Maslo, ki sprejme približno 300 otrok.

»Danes je v Ilirski Bistrici praznik predšolske vzgoje, praznik otrok in družin« je odprtje novih prostorov navdušeno pozdravila ravnateljica Vrtca Jožefe Maslo Ingrid Fatur. Po skoraj štiridesetih letih so otroci, starši in zaposleni  pridobili sodobne bivalne prostore za predšolsko dejavnost.

Nov bistriški vrtec je svetla in prostorna stavba s tremi vhodi. Za izvajanje vzgojno izobraževalnega dela je na voljo 14 sodobno opremljenih igralnic, ki s toplimi barvami in prijetnimi materiali ter pohištvom iz naravnega lesa predstavljajo primerno učno okolje za otroški razvoj. Velike steklene površine odpirajo pogled na zunanja zelena dvorišča, opremljena z otroškimi igrali. Za pestra doživetja malih nadobudnežev  poskrbijo tudi trije večnamenski prostori, ki služijo tudi kot telovadnice, knjižnica, likovna soba in senzorna soba. V vrtcu so še prostori svetovalne službe in uprave, pralnica in drugi spremljevalni prostori, s šolsko kuhinjo OŠ Antona Žnideršiča pa ga povezuje vmesni hodnik.

Dotrajani prostori montažne gradnje na Vilharjevi 13 v Trnovem so botrovali zamisli o novih prostorih.  Leta 2012 je Občina Ilirska Bistrica naročila izdelavo idejne zasnove za umestitev novega vrtca na občinske površine ob Osnovni šoli Antona Žnideršiča. Sicer so v tistem obdobju obstajale možnosti izgradnje tudi na drugih lokacijah vendar je Občinski svet  7. 6. 2012 sprejel sklep, da se objekt vrtca umesti na površino ob Osnovni šoli Antona Žnideršiča.

Po sprejetju idejne zasnove je sledilo obdobje projektiranja in konec leta 2012 Občina Ilirska Bistrica pridobila gradbeno dovoljenje. V naslednjem letu je bila dokončana vsa potrebna dokumentacija, izvedeni pa so bili razpisi za izvedbo izgradnje prve in druge faze objekta.  Gradnja se je pričela v začetku leta 2014, prvi dve fazi sta bila zaključeni spomladi 2015, v letošnjem letu pa je bila izvedena še tretja faza gradnje na lokaciji Rozmanova 25d.

Kot je povedal župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc, je vrednost gradbenih del in opreme znašala  približno 2,9 milijona evrov, skupaj z ostalimi stroški, kot so projektiranje, nadzor in zunanja ureditev, pa se je investicija povzpela na približno 3,2 milijona evrov. Občina je prispevala 1,5 milijona evrov, Evropska unija 1,2 milijona evrov in država približno 550 tisoč evrov. 

Vrtčevski otroci so otvoritev novih prostorov pospremili s petjem, plesom in iskreno otroško igro.

Otvoritev vrtec (2).jpgOtvoritev vrtec (3).jpgOtvoritev vrtec (1).jpgOtvoritev vrtec (5).jpgOtvoritev vrtec (6).jpgOtvoritev vrtec (4).jpgOtvoritev vrtec (7).jpgOtvoritev vrtec (9).jpgOtvoritev vrtec (10).jpgOtvoritev vrtec (11).jpgOtvoritev vrtec (8).jpgOtvoritev vrtec (12).jpgOtvoritev vrtec (14).jpgOtvoritev vrtec (15).jpgOtvoritev vrtec (16).jpgOtvoritev vrtec (13).jpgOtvoritev vrtec (18).jpgOtvoritev vrtec (19).jpgOtvoritev vrtec (17).jpg

Na prejšnjo stran