Ilirska Bistrica gostila najboljše gasilce

Objavljeno dne 06. oktober 2016

Že tretje leto zapored je GZ Ilirska Bistrica organizirala gasilsko športno tekmovanje Fire combat Ilirska Bistrica 2016, na katerem so se pomerili najbolje pripravljeni operativni gasilci. Tekmovanje se je razvilo po ameriškem vzoru, vendar je prilagojeno predvsem taktiki, ki jo uporabljajo slovenski gasilci. Tekmovanje je psiho-fizično zelo naporno, saj tekmovalci v popolni gasilski opremi z dihalnim aparatom premagujejo različne ovire pri tem poskušajo doseči tem boljši čas ter obenem pridobiti čim nižje število kazenskih točk. Ena izmed težjih ovir je vleka polnega B cevovoda, ki tehta okoli 350 kg ter prenos ponesrečenca, ki tehta 75 kg, ob tem pa tekmovalci nosijo opremo, ki je težka okoli 30 kilogramov. Nedvomno, so morali gasilke in gasilci pokazati ter uporabiti vse sposobnosti in veščine, ki jih premorejo.

Že zgodaj zjutraj so organizatorji pričeli z otroškim Fire combatom, na katerem so se otroci borili kot pravi profesionalni gasilci. Tekmovanja se je udeležilo kar 33 ekip, od tega 27 ekip iz domačih društev, 3 iz sosednje Hrvaške (DVD Šapjane) ter 2 iz OGZ Koper. Z razliko od prejšnjega leta je bilo vreme organizatorjem dosti bolj naklonjeno, tako da so zastavljeno lansko progo, ki so jo lani zaradi dežja izvedli v prostorih občinske parkirne hiše, letos tudi izvedli z vodo na igrišču športnega parka Nade Žagar. Za otroke je bilo tekmovanje še toliko bolj  v izziv, saj je bil poligon prirejen na podlagi poligona za odrasle.

Takoj za otroškim Fire Combatom, so se na progo podali odrasli. Pomerilo se je 25 ekip iz Slovenije in sosednje Hrvaške v štirih različnih kategorijah, člani do 30 let, člani nad 30 let, mešani pari in ženski pari. V kategoriji do 30 let sta bila najhitrejša Anže Čigon in Sandi Miklobušec iz PGD Postojna, drugo mesto sta osvojila Hozi pa Žaži v sestavi Matej Kocjančič in Anže Kobola, tretje pa Ižanska pamža v sestavi Klemen Rotar in Žan Drnovšek iz PGD Ig.

V kategoriji nad 30 let sta najboljši čas postavila iz PGD Postojna Andrej Tratnik in Sandi Miklobušec, druga sta bila Trebuška amaterja v sestavi Renato Kofol in Matej Obrekar, tretje mesto pa je zasedla ekipa PGD Videž v sestavi Damijan Selinšek in Tomaž Leskovar.

Med mešanimi pari je najboljši rezultat dosegla ekipa Huba buba, ki sta jo sestavljala Andrej Molek in Ana Filipič iz PGD Žužemberk, druga sta bila Boštjan Vehovar in Katarina Vehovar iz PGD Videž, tretja pa Ognjeni tandem v sestavi Anže Čigon iz PGD Postojna in Petra Jaksetič iz PGD Podgora-Podgraje.

Med ženskimi pari ni bilo konkurence, saj je nastopil le en ženski par Smrketi v sestavi Marjanca Kužnik in Mateja Filipič, kljub temu sta dekleti pokazali odličen nastop in pripravljenost.

Med najboljše iz GZ Ilirska Bistrica so se uvrstili ekipa Zadnja minuta v sestavi Brigita Urbančič in Jaka Fidel v kategoriji mešanih parov, Petelina z beuga kamna v sestavi Janez Kastelic in Erik Delost v kategoriji B (nad 30 let) in ekipa Actros team v sestavi Klemen Škrab in Matjaž Tomšič v kategoriji A (do 30 let).

Za konec pa so organizatorji pripravili še presenečenje za gledalce, kjer so pokazali, da je timsko delo še kako pomembno ter tako na progo prinesli nekoliko hudomušnosti. Na progo se je podala ekipa Četverec brez krmarja v sestavi Janez Kastelic in Erik Delost iz PGD Knežak ter David Boštjančič in Stane Fabec iz PDG Podgora-Podgraje. Ekipa je odlično opravila s progo za konec pa namesto lutke prenesla čisto pravega “ponesrečenca”.

Ob tej priliki bi radi čestitali vsem tekmovalcem za odlične dosežke ter se zahvalili vsem sponzorjem in prostovoljcem, ki ste na kakršen koli način pomagali, da smo zopet uspešno izpeljali tekmovanje.

 Petra Jaksetič

 

IMG_6596IMG_5909IMG_6092IMG_6284

Foto: Anže Štajnrajh

Na prejšnjo stran