Premska srečanja v znamenju Dragotina Ketteja

Objavljeno dne 03. oktober 2016

Tradicionalna literarna prireditev Premska srečanja, ki vsako leto potekajo na gradu Prem, so bila letos v znamenju Dragotina Ketteja. Ob 140-ti obletnici njegovega rojstva je na Premu potekal simpozij o Ketteju, ki ga je vodila dr. Urška Perenič. Poleg s simpozijem, pa so 28-ta premska srečanja postregla še z vrsto bogatih literarnih vsebin.

Začetki Premskih srečanj segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so se na Premu začeli zbirati primorski literati. Tu je bilo tudi ustanovljeno Združenje književnikov Primorske, katero je bilo dolga leta glavni nosilec prireditve. Letos so za organizacijo poskrbeli Javni sklad za kulturne dejavnosti, Kulturno turistično športno društvo Prem in Literarno društvo Ilirska Bistrica. Osrednja kulturna prireditev s simpozijem se je začela s projekcijo kratkega filma o Dragotinu Ketteju z naslovom Pesnik ljubezni in človeške pokončnosti, ki je nastal po scenariju prof. Silva Faturja. Sledil je simpozij pod vodstvom izr. prof. dr. Urške Perenič z ljubljanske filozofske fakultete. V simpozijskem delu so poleg nje o življenju in delu pesnika Dragotina Ketteja govorili še: red. prof. dr. Irena Novak Popov, doc. dr. Aleš Bjelčevič, vsi s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Peter Scherber z Inštituta za slavistiko Univerze na Dunaju prof. Peter Kovačič Peršin, slavist, teolog in pisatelj. V kulturnem programu so Kettejeva dela prebirali Neža M. Slosar, Vid Skrbinšek, Jana Frank in Teja Gale. Glasbo pa so dodali Matjaž Perenič in MoPZ Dragotin Kette.

Založba Apokalipsa je Premskim srečanjem dodala mednarodno noto, saj so v okviru Premskih srečanj izvedli del svojega programa Revija v reviji, med drugim tudi literarno branje z udeleženci iz številnih evropskih držav. Na Premskih srečanjih so svoje literarno branje pripravili tudi bistriški literati. Njihovo literarno branje so z glasbenimi vložki popestrile članice ŽePZ Prem. Na Premu so predstavili tudi najnovejšo knjigo Vse pride na dan. Gre za zbirko nagrajenih dramskih besedil, ki so prispela na natečaj lanskih Premskih srečanj. Zmagovita dela objavljena v knjigi so tri: Mitja Šegina  Fotoklub, Veso Pirnat – Brolski Rop v Papa-pupi in Slava Dragolič  Človeška ribica in hrošček.

Člani Likovnega društva Franceta Pavlovca iz Ilirske Bistrice so prizorišče Premskih srečanj obogatili s slikami, ki so nastale v okviru projekta ob 140-letnici rojstva Dragotina Ketteja, literarno popoldne na gradu Prem pa se je zaključilo z nastopom Zdravka Plešeta ob klavirski spremljavi Snježane Pleše in vokalni spremljavi zbora Vox Ilirica. Izvajali so uglasbeno Kettejevo poezijo.

Helena Strle

2.JPG3.JPG1

Foto: Irena Štembergar

Na prejšnjo stran