Nova likovna vsebina Jožeta Šajna

Objavljeno dne 11. oktober 2016

Ilirska Bistrica, 8.oktober 2016 - Galerija Doma na Vidmu v tem mesecu gosti slikarja domačina Jožeta Šajna. Slikar, ki bo čez dober mesec praznoval okroglo življenjsko obletnico, je obiskovalcem pripravil novo likovno razstavo, izbor slik iz svojega najnovejšega ciklusa, ki mu je nadel ime Matrika ljubezni.

V slikah govori o najmočnejšem in hkrati najbolj dragocenem čustvu – ljubezni. Kljub temu, da je ljubezen v sodobnem času oskrunjena, ji je avtor pripisal božanski pomen. Ob tej priliki je izdal tudi knjigo z enakim naslovom. Glede na to, da je ciklus, ki ga tokrat predstavlja, zelo obširen, je del slik postavil na ogled v spodnjem prostoru Knjižnice Makse Samsa v Ilirski Bistrici.

Jože Šajn, ki v tej, za občane Ilirske Bistrice še vedno novi galeriji, razstavlja že drugič. Sicer pa se je do sedaj, od leta 1955 – od njegove prve samostojne razstave, zvrstilo že več kot sto razstav, realističnih in abstraktnih, doma in v tujini. In vsaka je bila po svoje prav posebna saj avtor neprestano teži k odkrivanju neznanih likovnih vsebin.

Na uvodni otvoritveni slovesnosti je o sami razstavi podala bogato obrazložitev umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, slikarjeva življenjska sopotnica Zala Šajn pa je predstavila knjigo, pri pripravi katere je v veliki meri tudi sama sodelovala.

Množično obiskan dogodek je bil tudi glasbeno obarvan. Nastopili so trije nadarjeni glasbeniki, vsi iz Šajnovega družinskega kroga, sin Matjaž, vnukinja Liza in vnuk Nace. Izvajali so skladbe za klavir in violino znanih velikih imen klasike.

Razstavo si bodo obiskovalci lahko ogledali v galeriji do 2. novembra, v knjižnici pa do 14. oktobra v tem letu. 

Rajko Kranjec

Foto: Petar Nikolič

DSCN15151 (2)DSCN15111

slike fotoaparat 099.JPGslike fotoaparat 101.JPGslike fotoaparat 112.JPGslike fotoaparat 116.JPGslike fotoaparat 119.JPGslike fotoaparat 106.JPG

 

Na prejšnjo stran