Častitljivih 60 let ZŠAM Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 17. oktober 2016

V soboto 15. oktobra je Združenje šoferjev in avtomehanikov Ilirska Bistrica praznovalo 60. obletnico delovanja. Praznovanje jubileja je potekalo v novem telovadnem prostoru Doma na Vidmu, kjer se je zbralo veliko število članov združenja, pa tudi predstavniki uniformiranih članov sosednjih združenj. Praznovanja sta se udeležila tudi župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in predsednik Zveze združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije Aleš Kocjančič.

Kljub slabemu vremenu je iz parkirišča pri Transportu na pot po bistriških ulicah krenila povorka starodobnih, tovornih in gasilskih vozil. Prireditev se je začela s prihodom ešalona uniformiranih članov ZŠAM Ilirska Bistrica in praporjev Zveze ZŠAM Slovenije, ZŠAM Ilirska Bistrica, ZŠAM Postojna, ZŠAM Logatec, ZŠAM Vrhnika, ZŠAM Idrija in ZŠAM Cerknica. Po formaciji ešalona je Matjaž Perenič na trobento zaigral slovensko himno, sledil je pozdrav poveljnika Bernarda Oblaka in postavitev praporjev v stojala.

Najprej je vse zbrane pozdravil gostitelj dogodka, predsednik ZŠAM Ilirska Bistrica Franci Pugelj, ki je spomnil, da »pri delu združenja ne gre le za prijateljska in družabna srečanja ampak člani sodelujemo v številnih preventivnih in vzgojnih akcijah na področju prometa. Poleg vsakoletnega varovanja otrok v prvih šolskih dneh,  sodelujemo tudi pri kolesarskih izpitih in drugih akcijah za osnovnošolce, aktivno pa sodelujemo tudi s Svetom za preventivno vzgojo v cestnem prometu«.

Bistriški župan Emil Rojc je domačemu združenju čestital ob praznovanju njihovega jubileja. V svojem govoru je obiskovalce spomnil, zakaj je ZŠAM tako pomemben za domačo občino: »Izkušnje članov ZŠAM-a temeljijo na milijonih prevoženih kilometrov poklicnih voznikov, strokovnih izkušnjah avtomehanikov s področja varnosti vozil ter strokovnosti vaših prometnih strokovnjakov, prometnih inštruktorjev in članov izpitnih komisij. Prav te izkušnje so še posebej dragocene za lokalno skupnost pri vzgoji najmlajših in njihovih prvih korakih v prometu in ravno tako pri pomoči starejšim v okviru izobraževanja in seznanitve z novostmi v cestnem prometu.«

Kot tretji govornik je pred mikrofon stopil vršilec dolžnosti predsednika Zveze združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije Aleš Kocjančič, ki je bistriški zvezi zaželel vse dobro ob njihovi okrogli obletnici ter jim ponudil  svojo pomoč pri nadaljnjih projektih. Izpostavil je, da je vsaka žrtev na naših cestah preveč in dodal, da je: »Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije edina zveza v Sloveniji, ki skrbi za varnost v prometu« in izrazil željo, »da bi se k nam priključili tudi drugi prostovoljci, ki bi nam pri tem pomagali.«  Predsednik Zšam Slovenije je Predsedniku Zšam Ilirska Bistrica Franciju Puglju ob tej priložnosti podelil posebno priznanje in članom domače zveze zaželel uspešno delo še naprej.

Ob koncu srečanja je združenje podelilo zahvale in spominska priznanja vsem ustanovam, zvezam, društvom in zaslužnim članom, ki so kakorkoli pomagali ali sodelovali z združenjem.  Zlato priznanje za 60 let članstva v ZŠAM Ilirska Bistrica je prejel Jože Forza.

Program so popestrili člani ekipe Prve pomoči Rdečega križa Ilirska Bistrica, ki so prisotnim prijazno demonstrirali Temeljne postopke oživljanja, kulturni program pa so oblikovali otroci iz Plesne skupine OŠ Toneta Tomšiča Knežak in Harmonikarski orkester Nika Polesa. Po uradnem delu pa je sledilo še praznovanje, veselo druženje in obujanje spominov ob zvokih harmonike.

ZŠAM

 

Na prejšnjo stran