11. gobarski praznik na Pregarjah

Objavljeno dne 31. oktober 2016

Kulturno turistično društvo Pregarje je tudi letos pripravilo okusne domače jedi, gobjo razstavo in bogat kulturno zabavni program, ki so na sončno soboto v Brkine privabili veliko število obiskovalcev iz domačih krajev in sosednjih občin.

Brkinski jurčki so bili glavna sestavina odličnega golaža, ki so ga domačini postregli s polento, pridne pregarske gospodinje pa so za posladek spekle domač jabolčni štrudelj.  Kulinarično ponudbo so lepo popestrile članice Društva podeželskih žena iz Ilirske Bistrice, ki so pripravile kolerabo s panceto in domačim kruhom po receptih naših starih mam, za sladkanje pa so ponudile še orehove štruklje. Članice sosednje občine Hrpelje-Kozina so skuhale pravo hišno specialiteto krompir v zevnici z ocvirki, Turistično društvo Rodik pa je na svoji stojnici ponudilo okusno joto s klobaso in pečene kostanje.

V sodelovanju z Gobarsko-mikološkim društvom Slovenske Istre so člani KTD Pregarje pripravili obsežno razstavo gob, ki so jih nabrali v okoliških gozdovih. Sedemdeset različnih vrst so člani koprskega društva natančno pregledali in ločili užitne gobe od neužitnih ali strupenih. Namen vsakoletne razstave je približati gobe obiskovalcem in jih opozoriti, da morajo biti skrbni pri nabiranju in pripravi te gozdne specialitete.

V okviru prireditve so bile organizirane delavnice za otroke,  srečelov in turnir v briškuli z bogatimi nagradami.

Za veselo vzdušje in polno plesišče je poskrbel Matic Štavar, absolutni Evropski prvak v igranju na diatonično harmoniko, ki je s svojo skupino Lisjaki zabaval obiskovalce.  Vonj po Dalmaciji so pričarali člani Klape Škvadra iz Košane, ženska vokalna skupina Vanda Križaj iz Orehka je s svojim nastopom presenetila že tretjič, Harmonikarski orkester Nika Polesa pa je z nadobudnimi mladimi harmonikarji zaokrožil glasbeni program. »Bulje, da se ruod'š brez ruoke ku brez srjče« so v svoji predstavi sklenile članice KETŠD Alojzij Mihelič iz Harij, ki so nasmejale navdušene gledalce.  Zvečer so mlade zabavali domači Ventilčki in gostje iz Hrvaške, skupina Leteči odred.

»Gobarski praznik  predstavlja velik finančni zalogaj za KTD Pregarje in ob tej priložnosti, bi se rad zahvalil Občini Ilirska Bistrica, ki je pod vodstvom aktualnega župana gospoda Emila Rojca pripravila osnovo, na podlagi katere že tretje leto dobimo finančna sredstva, ki veliko pripomorejo k izvedbi same prireditve, « je povedal predsednik KTD Pregarje Milenko Konestabo.

12. gobarski praznik pa bo na sporedu prvo soboto v juniju, » saj so takrat daljši in lepši dnevi , zato šotor, ki ga imamo letos postavljenega tu pred OŠ Pregarje, ne bo potreben« je zaključil  Konestabo.

gobarski praznik 042.JPGgobarski praznik 044.JPGgobarski praznik 039.JPGgobarski praznik 047.JPGgobarski praznik 048.JPGgobarski praznik 051.JPGgobarski praznik 063.JPGgobarski praznik 053.JPGgobarski praznik 065.JPGgobarski praznik 068.JPGgobarski praznik 074.JPGgobarski praznik 071.JPGgobarski praznik 080.JPGgobarski praznik 081.JPGgobarski praznik 083.JPGgobarski praznik 097.JPGgobarski praznik 089.JPGgobarski praznik 088.JPGgobarski praznik 102.JPGgobarski praznik 099.JPG

 

Na prejšnjo stran