Akvareli arhitektke na Bistriškem

Objavljeno dne 07. november 2016

V ilirskobistriški Galeriji Doma na Vidmu, ki že četrto leto nepretrgoma gosti umetnike in ustvarjalce različnih profilov, so v začetku meseca novembra odprli razstavo akvarelov slikarke Jasminke Ćišić iz Ljubljane.

Avtorica razstave, ki je po končani srednji šoli zapustila svoj rodni Split in se za stalno preselila v Ljubljano, je tam študirala in končala študij na Fakulteti za gradbeništvo, arhitekturo in geodezijo. Vse do upokojitve je tako ali drugače delala na urbanizmu.

Z akvarelom, ki ji je najljubši pri njenem ustvarjanju, se je v bistvu srečala že v osnovni šoli. Slikanju se je pričela intenzivneje posvečati po letu 1991. Od leta 1994, ko je postala članica Društva likovnikov Ljubljana, je imela 28 samostojnih razstav, s svojimi deli pa je sodelovala tudi na 261 skupinskih razstavah. Prvič je bila nagrajena na Ex-temporu Podoba Ljubljane, potem pa je sledilo še 20 nagrad, med njimi tudi Zlata paleta in tri certifikati za kakovostno likovno delo ter certifikat za fotografijo.

Jasminki Ilirska Bistrica ni tuja, velikokrat se je namreč udeležila in ustvarjala na likovnih kolonijah Bistriška muza, ki jih občasno organizira slikarka Zdenka Vinšek, nekoč bistričanka.

Na petkovem uradnem odprtju razstave, ki jo je avtorica poimenovala Potep skozi prostor, čas in spomine, je kritiko na razstavo, napisano s strani umetnostnega zgodovinarja Boštjana Vilerja, predstavila njena prijateljica in galeristka Katjuša Rojac.

Razstava, na kateri umetnica predstavlja 28 del, povečini odličnih akvarelov, ki ne skrivajo tudi njene poklicne usmerjenosti, kot arhitektke, bo na ogled do konca meseca novembra tega leta.

 

tekst: Rajko Kranjec

foto: Petar Nikolić

jasminka ćišić.jpgjasminka ćisić.jpg

razstava jasminke ćišić 007.JPGrazstava jasminke ćišić 008.JPGrazstava jasminke ćišić 014.JPGrazstava jasminke ćišić 005.JPGrazstava jasminke ćišić 015.JPGrazstava jasminke ćišić 017.JPGrazstava jasminke ćišić 016.JPGrazstava jasminke ćišić 018.JPGrazstava jasminke ćišić 019.JPGrazstava jasminke ćišić 023.JPGrazstava jasminke ćišić 021.JPG

Na prejšnjo stran