Obisk ruskih otrok v Ilirski Bistrici

Objavljeno dne 14. november 2016

91 otrok iz Ruske federacije, starih od 8 do 18 let, si je v spremstvu staršev in spremljevalcev ogledalo, kako poteka pouk na Osnovni šoli Antona Žnideršiča, skupaj s svojimi vrstniki pa so oblikovali športni in kulturni program srečanja.

»Današnje druženje je dokaz,da smo vsi narodi ena velika družina«, je zbrane v športni dvorani OŠ Antona Žnideršiča navdušeno pozdravil Matjaž Vuga, častni konzul Ruske federacije, ki je pred dvema mesecema odprl svojo pisarno v Ilirski Bistrici. Zadovoljstva ob skupnem srečanju domačih otrok z ruskimi pa ni skrival niti bistriški župan Emil Rojc, ki je poudaril, da je ta dogodek eden od številnih, ki bodo krepili sodelovanje med državama tudi v prihodnje.

Dogodka, ki je nastal pod pokroviteljstvom humanitarne organizacije Blagovest iz Moskve in Občine Ilirska Bistrica, so se udeležili otroci iz socialno ogroženih družin iz ruske prestolnice in mesta Vladimir ter nadarjeni otroci iz moskovskega Kulturnega centra Vadkovskij. Humanitarna organizacija Blagovest, s katero že vrsto let tesno sodeluje častni konzul Matjaž Vuga, namreč otrokom, invalidom in vojnim veteranom iz Ruske federacije omogoča preživljanje počitnic in zdravljenje v Sloveniji.

Dvojezično srečanje je vodila in prevajala Tatjana Rupert iz podjetja Interkontakt in po pozdravnem nagovoru ravnateljice OŠ Antona Žnideršiča Karmen Šepec, so se gosti pogreli ob toplem čaju in posladkali z medenjaki, ki so jih posebej za to priložnost spekli učenci Kmetijskega krožka iz Podgrada. V spomin na obisk so otroci prejeli kozarček domačega medu in darilce, ki so ga bistriški učenci izdelali pri pouku.

Toplemu sprejemu je sledil ogled učilnic, v katerih so si ruski gostje ogledali, kako poteka šolska ura pri njihovih vrstnikih v Sloveniji.

Vrhunec medkulturnega srečanja je predstavljal program, v katerem so sodelovale skupine učencev iz vseh osnovnih šol v bistriški občini in otroci iz Rusije. Športnih preizkušnjam in štafetnim igram brez meja je sledil še bogat kulturni program s petjem in plesom, kjer se je tradicionalna folklora mešala z modernimi hip-hop ritmi. Ruski in bistriški otroci  so ob koncu prireditve navdušili s skupnim petjem ruske Babuške in plesom ob zvokih slovenske »himne« Na Golici.

Obisk ruskih otrok na OŠ AŽ 022.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 002.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 021.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 028.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 037.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 044.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 054.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 057.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 067.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 061Obisk ruskih otrok na OŠ AŽ 073.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 079.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 091.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 101.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 118.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 134.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 145.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 140.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 148.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 162.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 168.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 182.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 184.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 194.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 199.JPGObisk ruskih otrok na OŠ AŽ 203.JPG

 

Na prejšnjo stran