Podelitev priznanja družini Maraž

Objavljeno dne 11. november 2016

Predstavniki hrvaške Zveze antifašističnih borcev so potomcem družine Maraž iz Ilirske Bistrice podelili posebno priznanje za ohranitev fotografij, ki so dokumentirale požig vasi Lipa med drugo svetovno vojno.

30. april 1944 je v zgodovino Lipe, vasice na drugi strani meje, zapisan kot najbolj črn dan v njeni preteklosti, saj je takrat vas izgubila kar 269 vaščanov. Sovražni nacisti in fašisti so v skupni ofenzivi pobili starejše ljudi, ženske in otroke, jim pokradli vse imetje in do tal požgali hiše ter gospodarska poslopja. »Ljudje so bili v Lipi pokončani na posebej krut način, saj so jih večinoma žive zažgali, med žrtvami pa je bilo kar 92 otrok« je povedal Branko Afrič, predsednik Združenja antifašističnih borcev in antifašistov Liburnija Matulji. Zločinci so svoj zločin pridno fotografirali, ker so jim te fotografije služile kot dokaz o uspešno zaključeni akciji. Negative so razvili v fotografskem ateljeju v Ilirski Bistrici, kjer so člani družine Maraž skrivoma naredili kopije fotografij in jih skrili pred sovražnikom. »Fotografije so edini dokument, ki priča o tem, kaj se je zgodilo te nedelje 30. aprila v Lipi. Pomembno pa so pripomogle tudi pri prepoznavanju identitete žrtev« je pomen ohranitve materialnih dokazov zločina za vas pojasnil Afrič, tudi sam vaščan Lipe.

Fotografije tega grozovitega dejanja predstavljajo ključen del zbirke Muzeja »Lipa pamti« oz. Lipa pomni, ki  obiskovalcem nudi edinstven vpogled v zgodovino tega področja.

V imenu borcev in vaščanov Lipe je Dinko Tamarut, predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Primorsko-goranske županije, za to plemenito dejanje podelil priznanje Emilu Maražu, fotografu in dolgoletnemu lastniku Ateljeja Maraž v centru Ilirske Bistrice.

Občinstvo sta nagovorila še namestnica načelnika občine Matulji Eni Šebalj in bistriški župan Emil Rojc, ki sta se v svojih nagovorih strinjala, da je prav, da se teh dogodkov spominjamo, še pomembnejše pa je, da se ti nikoli več ne ponovijo.

Svečano podelitev priznanja družini Maraž, ki so jo s skupnimi močmi organizirali Stanislav Zver, predsednik Zveze združenj borcev NOB Ilirska Bistrica in člani Združenja antifašističnih borcev in antifašistov Liburnija Matulji, sta pred polno malo dvorano Doma na Vidmu obogatila nastopa ženske klape Rožice in Žejanskih kantadurjev.

 

 

Na prejšnjo stran