Rdeča luč za migrante

Objavljeno dne 24. november 2016

Vseh 23 bistriških svetnikov je po štiri urni razpravi soglasno sklenilo, da v svoji občini nočejo izpostave postojnskega centra za tujce niti kakršne koli integracije in nastanitve migrantov.

»Na območju Ilirske Bistrice ni predvidena nobena izpostava azilnega doma in nobena integracijska hiša,« je miril strasti državni sekretar iz Ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic na izredni seji o problematiki migrantov v Ilirski Bistrici. »Če bi resno razmišljali o tej zadevi, pa bi se najprej pogovorili z občino in lokalno skupnostjo.« Diplomatski odgovor pa ni prepričal župana Emila Rojca. »Po današnji seji sem dobil občutek, da si je gospod Šefic pustil priprta vrata za center za tujce, kar za nas ni sprejemljivo, in v to v noben primeru ne bomo privolili,« je dejal Rojc in napovedal, da bodo stopnjevali pritisk na vlado » dokler nam ne bodo zagotovili, da centra za tujce v Bistrici ne bo.«

Člani koalicije so skupaj z opozicijo soglasno sprejeli sklep, da nasprotujejo integraciji beguncev in migrantov na območju občine ter vsakršni nastanitvi tujcev, daljši od 72 ur, izven sprejemno-registracijskega centra na mejnem prehodu Jelšane. Bistriški svetniki so kot možno lokacijo centra za tujce kategorično zavrnili stavbo za varovanje meje v bivših vojašnicah, ki se nahaja v neposredni bližini gimnazije, glasbene šole in osnovne šole ter centralnega vrtca.

»Če bi prišlo do večjega števila ilegalnih vstopov, bi policija potrebovala določene kapacitete, da te ljudi obdela,« je pomen sprejemno-registracijskega centra na mejnem prehodu Jelšane pojasnil Direktor PU Koper Danimir Rebec. »Za vse, za migrante, za policijo in za občane je boljše, da so migranti pod strogim nadzorom na mejnemu prehodu Jelšane kot da se gibljejo po celotni občini« je direktorju policije pritrdil župan Rojc. Občinski svetniki so podprli idejo o sprejemno-registracijskem centru v Jelšanah a pod pogojem, da  bodo v njem obravnavani le tisti migranti, ki jih bodo zajeli na območju bistriške občine.

Svetniki so izpostavili, da se na Bistriškem uradi zapirajo kot po tekočem traku in se je za vsako malenkost potrebno odpeljati do Postojne. Dnevno se po slabih cestah v okoliške kraje in prestolnico vozi več kot dva tisoč ljudi, saj tudi želja po sodobni avtocestni povezavi ni obrodila sadov na pristojnem ministrstvu. Zato so svetniki na seji sprejeli sklep, v katerem od države nemudoma zahtevajo ponovno vzpostavitev finančnega in geodetskega urada v Ilirski Bistrici ter carinske pisarne v Jelšanah. Od pristojnih še zahtevajo, da se Okrajnemu sodišču vrne pristojnost za sojenje v prekrškovnih zadevah in da v občini znova zaživi Center za opravljanje vozniških izpitov.

 

Na prejšnjo stran