Večer z Milanom Kučanom

Objavljeno dne 02. december 2016

O knjigi Milan Kučan, prvi predsednik so v Domu na Vidmu spregovorili njen avtor in zgodovinar dr. Božo Repe, glavni akter bivši predsednik republike Slovenije Milan Kučan in dr. Božidar Flajšman, ki je spretno izbiral teme za večerno debato.

Dr. Božo Repe je izpostavil tri obdobja, v katerih je bivši predsednik odigral pomembno vlogo pri nastajanju nove skupne države. Prvi pomemben mejnik po njegovem predstavlja demokratizacija v osemdesetih letih, ko se je Slovenija prvič pojavila na medijskem zemljevidu sveta. Za zahodne novinarje je Kučan simboliziral najbolj prosvetljeni del socialističnega sveta in Jugoslavije, saj ga je časopis New York Times označil za »najbolj naprednega komunista na svetu«, ki je bil kos izzivom časa. V obdobju osamosvojitve so bili Slovenci postavljeni pred ključno vprašanje ali želijo vojno ali bo sklenjen mir z Dekleracijo za mir 1991, zadnja bistvena epoha pa je nastajanje slovenske države s poudarkom na mednarodnemu priznanju, konstituiranju glavnih postulatov, opredelitvi vloge predsednika in prve dame ter na delovanju politike. Milan Kučan po Repetovemu mnenju ni bil uspešen in glede na psihosocialno podobo Slovenije tudi ni mogel biti uspešen pri t.i. tretjem racionalnem soglasju, ko naj bi se Slovenci dogovorili, kakšno državo želijo in katere poudarki bi ji želeli dati.

V dve uri trajajočem pogovoru so se sodelujoči dotaknili številnih aktualnih tem, ki zadevajo tako domačo politiko kot tudi novoizvoljenega ameriškega predsednika in njegovo (našo) prvo damo. Ob koncu debate so mikrofon prepustili še občinstvu, ki je imelo za navzoče pripravljena aktualna vprašanja.

Večer, ki ga je organiziralo Društvo Tigr Primorske s predsednikom društva Tigr Primorske Savinom Joganom, podpredsednico društva Tigr Primorske Bruno Olenik in generalnim sekretarjem društva Tigr Primorske Miho Pogačarjem je povezovala članica društva Bernarda Dodič. Za pester kulturni program so poskrbeli člani Moškega pevskega zbor Dragotin Kette, pevec Rafael Zorko in recitator Igor Rojc. Po končani prireditvi so lahko gledalci kupili knjigo, ki sta jo po želji podpisala avtor Božo Repe in bivši predsednik Milan Kučan.

milan kučan 004.JPGmilan kučan 006.JPGmilan kučan 001.JPGmilan kučan 007.JPGmilan kučan 011.JPG

Na prejšnjo stran