Nova literarna pridobitev Ivka Spetiča Magajne

Objavljeno dne 28. oktober 2016

Bistriški častni občan Ivko Spetič Magajna je pred domačim občinstvom predstavil svojo zadnjo knjigo z naslovom Pravljice in prauce, zaključni del trilogije, ki jo sestavljata še njegovi deli Pozabljene pravljice iz leta 1998 in Stare prauce iz leta 2006.

»Pravljice in prauce so del trilogije 86 zgodb oz. kratke proze s tematiko starih časov, ki se berejo kot pravljice. Večina zgodb se dogaja na vasi in v njih nastopajo strašila, strahovi in nenavadne stvari,« zanimiv naslov svojega zadnjega prvenca pojasni Ivko Spetič Magajna. Posebnost njegovih zgodb so arhaične besede, spačenke in tuji izrazi, s katerimi bralca približa tistemu času in prostoru ter mu da občutek domačega. Avtor pravi, da lažje piše, če pred seboj vidi reko, hišo in pokrajino. Ponavadi ima v mislih Ilirsko Bistrico a pri tej knjigi je imel v mislih svoj drugi dom Vremsko dolino.

Knjigo Pravljice in prauce je Ivko Spetič Magajna prvič predstavil v začetku leta ob občinskem prazniku v Divači, naslednjo predstavitev je imel pred svojo domačijo v Gornjih Vremah ob 9. tradicionalnem pohodu po Magajnovi poti, zadnja predstavitev knjige pa je bila rezervirana za domači kraj.

Predsednica TKŠD Urbanščica Mirjam Frankovič Francetič, je pesnika, pisatelja, avtorja mnogih člankov in publikacij ter člana društva slovenskih pisateljev opisala kot ustvarjalca, ki s svojo bogato kulturno dediščino zaznamuje tudi Vremsko dolino, rojstni kraj svoje matere, kjer upravlja s spominsko sobo bratov Magajna in gosti literarne delavnice, pogovore ter kulturne dogodke. Po literarni predlogi edine resnične zgodbe v knjigi Pravljice in prauce, enodejanke z imenom Reumatikon, so člani društva Urbanščica uprizorili kratko predstavo, ki je iz srca nasmejala občinstvo. Za glasbeni vložek je poskrbela Tjaša Klanac, ena najbolj perspektivnih violinistk v Sloveniji, ki je doma iz Zarečja. S svojo edinstveno priredbo slovenske narodne pesmi Vsi so venci vejli je navdušila številne poslušalce, ki so njen nastop nagradili z bučnim aplavzom.

Ivko Spetič Magajna na izid nove knjige ne bo čakal dolgo, saj je novo delo Humoreske in groteske že v tisku in bo izšlo v začetku novembra.

 

Na prejšnjo stran