Gasilski dom Vrbovo bogatejši za defibrilator

Objavljeno dne 12. december 2016

Zavarovalnica Triglav je v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« gasilcem iz PGD Vrbovo podarila ček v vrednosti 2000 eur za nakup Avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

»Namesto da bi kupovali darila poslovnim partnerjem, v Zavarovalnici Triglav že tretje leto dajemo sredstva v preventivne namene in projekte, ki so namenjeni širokemu krogu ljudi« je povedal Jože Celin, direktor Območne enote Postojna.

Kot je povedal poveljnik PGD Vrbovo Simon Prosen, so s prejetimi sredstvi kupili defibrilator s pripadajočo omarico in reševalna nosila. Opremo bodo uporabljali pri reševanju življenj pa tudi pri gasilskih intervencijah ter na javnih površinah.

AED je prenosna elektronska naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce, ga spravi v normalni ritem in s tem tudi reši človeško življenje.

Večina zastojev srca in posledičnih smrti se pripeti izven bolnišnic ter zdravstvenih domov, ob prisotnosti naključnih očividcev. Defibrilator je enostavna in povsem varna naprava, ki jo lahko ob sledenju jasnih navodil uporablja vsakdo. Z defibliratorjem ima vsak očividec možnost, da prične s postopki oživljanja že veliko prej preden prispejo reševalci, saj je hitrost ključnega pomena za uspešno reševanje.

Člani ekipe Prve pomoči Rdečega križa Ilirska Bistrica so prijazno demonstrirali temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja. V bistriški občini se defibrilatorji nahajajo v Ilirski Bistrici, Podgradu, Hrušici, Jelšanah, Kuteževem, Vrbovem, Koritnicah, Knežaku, na Mašunu in na Baču.

Simon Prosen se je zahvalil tudi Občini Ilirska Bistrica, ki je preko krajevne skupnosti Vrbovo prispevala za nakup omarice za defibrilator, ki je nameščen na pročelju gasilskega doma.  

defibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 014.JPGdefibrilatordefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 015.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 002.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 024.JPG

Na prejšnjo stran