Tradicionalno žegnanje konjev na štefanovo v Harijah

Objavljeno dne 28. december 2016

Na 22. tradicionalnem žegnanju pri cerkvi sv. Štefana se je zbralo deset konjev in njihovih lastnikov, ki so v Harije prijezdili iz okoliških vasi.

Na harijski zimski shod, ko goduje zavetnik konjev in konjarjev  sv.Štefan, je bistriški župnik Stanko Fajdiga po darovani maši blagoslovil vodo, kruh, sol in konje ter njihove lastnike. Člani KETŠD Alojzij Mihelčič iz Harij so ob tej priložnosti obudili tudi star običaj Štefanovo lučanje, t. j. obmetavanje ljudi z zrnjem za zdravje, srečo in domovino.

 

»Odkar smo v samostojni Sloveniji, smo bolj organizirano pristopili k štefanovemu, ki pa je v naši vasi prisotno od pamtiveka. Konjarji so prihajali k maši, zahvalili so se za zdravje njihove živine in darovali na »ofru tudi v tistih časih, ko blagoslov ni bil zaželen, ker dejansko konjarjem ta svetnik nekaj pomeni« je bistvo žegnanja v Harijah razložila Alenka Penko, predsednica društva Alojzij Mihelčič iz Harij.

 

V počastitev državnega praznika Dneva samostojnosti in enotnosti, ki sovpada s štefanovim, so člani društva pripravili pester kulturni program. Domača pesnica Danica Pardo je s svojo pesmijo Sreča poskrbela za rdečo nit dneva, predstavila pa je tudi pomen domoljubja za državo in njihove državljane. Program so popestrili vaški cerkveni pevski zbor, Brštulin banda in solistka Hana Fatur ter harmonikar Ivan Šuštar.

 

Vsako leto na ta dan izdajo vaško glasilo Harijske novice, letos že 18. po vrsti. »V letošnjih Harijskih novicah si bralci lahko preberejo kroniko dogajanja v vasi, predstavili smo tudi statistične podatke o rojstvih, smrtih in prejetih zakramentih.  Svoje mesto v novicah so dobili tudi diplomiranci, ki so zaključili s šolanjem v tekočem letu, največ tem pa smo posvetili našim ljudem, ki so poiskali srečo v tujini in radi prebirajo ter finančno podpirajo Harijske novice, za kar se jim lepo zahvaljujem,« je povedala Alenka Penko.

 

» Dosti žita, dosti vina

zdrava bodi Vam družina,

ljubo zdravje Bog Vam daj,

pa še sveti Štefan kaj.

Praznike Vam zdaj voščimo,

dosti sreče Vam želimo.«

                                    (staro voščilo)

 

 

 

Na prejšnjo stran