Nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo bo potekal od 16. do 29. januarja

Objavljeno dne 16. januar 2017

Slovenski vozniki se žal še vedno premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona in drugih naprav pomembno vpliva na koncentracijo med vožnjo. Z letošnjo akcijo Vozimo pametno! želijo policisti zmanjšati stopnjo uporabe mobilnega telefona in povečati stopnjo zavedanja o nevarnostih uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

Zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo lahko vozniki spregledajo drugega udeleženca kot so otroci, pešci, kolesarji, motoristi in druga vozila ali pomembno prometno signalizacijo, zato se ne odzovejo pravočasno na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo tudi zastoje v prometu.

Anketa Javne agencije RS za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1.000 voznikov, je pokazala, da med vožnjo telefone uporablja kar 75 % voznikov. Skoraj vsi (74 %) med vožnjo telefonirajo, ena tretjina (30 %) pregleduje socialna omrežja, 7 % si zapisuje beležke, opomnike in podobno, 5 % jih brska po spletnih straneh, 3 % uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (9 %) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo. Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled socialnih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute. Na podlagi teh podatkov lahko zaključimo, da se slovenski vozniki premalo zavedajo nevarnosti in tveganj povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Zaskrbljujoči so tudi podatki o izmerjenem povprečnem skupnem času, ko vozniki niso gledali na vozišče, in sicer med pisanjem SMS sporočil kar 23.3 sek., med brskanjem 8.2 sek. ter med klicanjem oz. tipkanjem številke 7.8 sekunde.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, ki nevarnost za prometno nesrečo poveča kar za 4-krat, poveča reakcijski čas, upočasni zaznavanje in reagiranje na prometno signalizacijo, podaljša zavorni čas, zmanjša zaznavanje okolice in prometa ter zmanjša varnostno razdaljo.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata.

Ker raziskave kažejo, da kar 57 % klicev opravimo med vožnjo, je edino pravilno in tudi varno, da se v primeru nujnega pogovora ustavimo na postajališču in klic opravimo v miru.

V letu 2016 so policisti zabeležili skupno 14.034 kršitev zaradi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Pri tem je bilo 13.580 voznikov motornih vozil in 454 voznikov, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa ipd...). Pri tem je bilo skupaj izdanih 10.084 plačilnih nalogov za 120€.

 

 

Na prejšnjo stran