Slovenska Pomlad s Tonetom Kuntnerjem na gradu Prem

Objavljeno dne 16. december 2016

Ob 25-letnici oblikovanja samostojne države Slovenije je igralec in pesnik Tone Kuntner v posebno praznični podobi izdal pesniško zbirko Slovenska Pomlad, ki izpostavlja pomen osamosvojitve za Slovence.

Doživel sem vse tri najpomembnejše stvari, ki se lahko zgodijo človeku: rojstvo otrok, vnukov in države. Velika sreča in velika milost je, da sem doživel slovensko samostojnost« pravi Tone Kuntner, ki Slovensko pomlad smatra za najsvetlejše in najveličastnejše obdobje slovenske zgodovine in jo opeva kot izpolnitev sanj.

Po Kuntnerjevih besedah je pomenljiva tudi oblika pesniške zbirke. Hrbet knjige je zelenem odtenku, kar nakazuje na barvo pomladi, listi pa so obrobljeni s srebrno, kar simbolizira srebrni jubilej države.

V uvodu pesniške zbirke je Kuntnerjevo posvetilo Domovini, nagovor pisatelja Ivana Cankarja Jaz, bratje, pa vem za domovino, ki je čeprav izhaja iz leta 1909, aktualen tudi  v sedanjosti.

Pesniška zbirka Slovenska Pomlad – La Primavera Eslovena je dvojezična, saj je pesmi v španski jezik prevedla Alenka Gortan. Za spremno besedo je poskrbel pisatelj Drago Jančar, likovna podoba pa je delo umetnika Harolda Draušbaherja. Knjiga obsega 43 domoljubnih pesmi, ki so uvrščene v tri cikle. Prvi cikel opeva osamosvojitveni čas, drugi obravnava uresničitev sanj o novi državi, zadnji pa je posvečen sedanjemu obdobju.

Kuntner za svoje pesmi pravi, da so prežete z veseljem, da imamo kot narod svojo državo, upanjem, prisotni pa so tudi strah, obup in kljubovanje.

Poezija Toneta Kuntnerja je pristna, iskrena, živa a hkrati tudi ganljiva in na trenutke pretresljiva, zato se njeno bistvo dotakne slehernega bralca. Igralčeva interpretacija njegovih del je odločna, fascinantna in nikakor ne pušča poslušalca ravnodušnega.

Temeljni navdih za pesmi je neomajna ljubezen do domovine. »Potrebno je doseči spravo. Ljubezen do domovine ni ne leva in ne desna. Ljubezen do domovine je leva in desna… Pošten in zavezujoč odnos do nove samostojne države bi morali imeti vsi, saj brez ponosa in ljubezni do domovine kot narod ne bomo obstali« svoje misli sklene Tone Kuntner.

Dogodek so popestrili člani zbora Tabor Kalc Knežak 1869 in nadarjena violinistka Tjaša Klanac.

defibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 028.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 030.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 031.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 035.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 036.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 040.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 044.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 053.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 054.JPGdefibril vrbovo, t kuntner, prižig lučk v deželi 055.JPG

 

 

 

Na prejšnjo stran