Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič navdušil Bistričane

Objavljeno dne 15. februar 2017

Sobotni dobrodelni koncert »S pesmijo do otroških nasmehov« bo resnično narisal nasmeh na usta bistriških otrok, ki bodo z zbranimi sredstvi lahko letovali v Ruski federaciji, saj je TPPZ Pinko Tomažič poskrbel za neverjetno vzdušje v dve uri trajajočemu koncertu pred polno dvorano Doma na Vidmu.

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič se je namreč prijazno odzval na povabilo Zveze borcev NOB Ilirska Bistrica, da skupaj s svojimi gosti pomagajo zbirati sredstva za plemeniti namen.  

Ideja za projekt se je porodila novembra lani, ko so osnovno šolo Antona Žnideršiča obiskali otroci iz Ruske federacije, ki so letovali v Čatežu pod okriljem humanitarne organizacije Blagovest iz Moskve. Organizacija Blagovest, s katero že vrsto let tesno sodeluje častni konzul Ruske Federacije Matjaž Vuga, ruskim otrokom, invalidom in vojnim veteranom omogoča preživljanje počitnic in zdravljenje v Sloveniji. Na pobudo bistriškega župana Emila Rojca so TIC Ilirska Bistrica, Center za socialno delo Ilirska Bistrica, Občina Ilirska Bistrica in Zveza borcev NOB Ilirska Bistrica z združenimi močmi osnovali dobrodelni projekt »Na svetu je stotine jezikov, toda nasmeh razumemo vsi« s pomočjo katerega, bodo lahko bistriški socialno ogroženi otroci obiskali svoje vrstnike v Ruski federaciji. Gospodarstveniki, posamezniki in športna društva, ki so vabljeni k sodelovanju, bodo s svojimi donacijami finančno podprli ta projekt in omogočili otrokom nepozabno doživetje.

Nepozaben večer pa je preživelo tudi očarano občinstvo, ki je z nastopajočimi v en glas prepevalo borbene in revolucionarne pesmi različnih narodov, ki so na idealih enakopravnosti in bratstva gradili Evropo. Zboru iz Bazovice pri Trstu se je na odru pridružil primorski novinar in kantavtor Drago Mislej Mef, ki je s svojimi komičnimi vložki dobro nasmejal publiko. Za glasbeno spremljavo sta poskrbeli gostujoči skupini Dirty Fingers in Ovce. Presenečenje večera pa je bil režiser in pevec Darko Nikolovski, ki je uspešno demonstriral partizanske pesmi v reperski preobleki. 

TPPZ Pinko Tomažič, dobitnik Srednjeveškega pečata mesta Trst in Zlatega reda za zasluge Republike Slovenije, ki ga je prejel na nepozabnem koncertu Za svobodo - za kruh v Areni Stožice leta 2013, letos praznuje 45 let neprekinjenega delovanja. Njihova zborovodkinja Pija Cah, Osebnost Primorske leta 2012, ob tem častitljivem jubileju pripravlja poseben koncert, Bistričanom pa obljublja, da se bodo v ta kraj zagotovo vrnili, saj so vedno pripravljeni nastopiti pred publiko, ki jih je tako toplo sprejela.

 

 

 

Na prejšnjo stran