Gosti iz Italije na Pust je Pršu

Objavljeno dne 16. februar 2017

V povorki na pustno nedeljo se bodo po ulicah Ilirske Bistrice letos podale tudi značilne maske iz Sardinije, mamutzones iz kraja Samugheo. Zanimivi liki bodo prav gotovo popestrili bistriško prireditev Pust je pršu, gre pa za figure iz prazgodovinskih časov, ki prikazujejo magične obrede starodavnih kmetijsko-pastirskih družb iz Sardinije in širšega območja Mediterana.

Vsako leto v kraji Samugheo v provinci Oristano na Sardiniji poteka letni karneval, na katerem si obiskovalci ogledajo eno izmed najbolj originalnih etnoloških prireditev v karnevalskem repertoarju osrednje Sardinije. Liki z imeni Mamutzone, Urtzu in Omadore so figure iz prazgodovinskih časov, ki prikazujejo magične obrede starodavnih kmetijsko-pastirskih družb iz Sardinije in širšega območja Mediterana.

Kulturna skupina Mamutzones iz Samughea iz Sardinije slovi po svojem bogatem kulturno-etničnem repertoarju, ki ga prikazujejo med sardinskim karnevalom, in svojimi ekspresivnimi kostumi in ornamenti, ki jih nosijo. Maska nima enotnega pomena, pomemben je človek, ki jo nosi, s tem spremeni svoje obnašanje in mimiko ter se na tak način spominja starodavnih simbolov.

Neskončni krog življenja in smrti
Osnovno oblačilo maske mamutzones sta kozja koža, na kateri visijo kravji zvonci, in naglavno pokrivalo »su casiddu« s kozjim rogovjem. Moški, ki nosijo masko, imajo obraze namazane s črnimi sajami. Stopajo z ritmičnimi koraki in sledijo ponorelemu teku drugega lika, imenovanega s`urtzu. Ta predstavlja grozljivo živalsko figuro, ki brez postanka skače in se vrti, dokler izmučena ne pade na tla pod udarci palice tretjega lika, s`omadore, ki nosi črno haljo. V mehaničnem ritmu rojstva in smrti maske mamutzones obkrožijo žrtev s`urtzu, ki postane nesmrtna v neskončnem krogu življenja in smrti. V tem pogledu s`urtzu nikoli ne umre, ampak je vnovič oživljen in se prebudi v ponorelo vrtenje in tekanje.

S tem fantastičnim dogodkom se kažejo starodavne zgodbe, miti in legende, ki jih vsako leto od 16. januarja dalje obiskovalci doživijo na prisrčnem in vznemirljivem karnevalu v Samugheu na Sardiniji.

mamutzones

Fotografije: Mamutzones, Samugheo, Sardinija Vir: http://www.sardegnaturismo.it

 

Na prejšnjo stran