Župani pusta so Topolški rakarji

Objavljeno dne 20. februar 2017

Bistriški župan Emil Rojc je v četrtek zaupal ključ mestne hiše Topolškim šjmam, ki so županovale na že 22. nedeljski povorki Pust je pršu.

»Topolški rakarji smo v uado poskakali..smo rake polovili in jih na kožuhe nataknili« pravi stari vaški rek, ki so si ga Topolčani malce priredili. Potočni rak je namreč zaščitni znak vasi Topolc, zato se tudi ponosno bohoti na glavah njihovih šjm ta belih, ki so, odeti v bele ovčje kožuhe in opasani s kravjimi zvonci, ena izmed glavnih figur pustne skupine Šjme Topolc.

Črnim šjmam s košatim repom in z grozovitim obličjem pravijo krvavu stjegnu. Ta strah vzbujajoči lik so v preteklosti uporabljali njihovi predniki kot neke vrste svarilo svojim otrokom, rekoč, da jih bo krvavu stjegnu vzelo, če se bodo potikali izven hiše v poznih večernih urah. Topolčani so se odločili obuditi dobronamerne opomine starih in prastarih staršev, zato krvavu stjegnu v sprevodu pustne skupine Topolški rakarji straši vse poredne otroke – tako mlajše kot tiste malo starejše.

Skozi Topolc se vije reka Reka, zato ni nič čudnega, če boste kdaj v povorki zagledali mističnega povodnega moža, kako skupaj s svojo izbranko urno suče pete nazaj proti vodovju Vjlke uade, kot domačini radi pravijo njihovi znani ponikalnici. Preostale maske, ki predstavljajo Šjme Topolc, se povečini obračajo k preteklemu življenju v vasi, zato je med njimi moč najti pilarja, gozdarja, pastirja, gospuda, kelnarja, razposajena kmečka dekleta in muziko, ki s svojim živahnim igranjem skrbi za dobro voljo in prešerno razpoloženje.

Pustovanje na Topolcu se prične sredi januarja, ko pusta obesijo na drog, od nekdaj pa za poseben vaški praznik velja sobotna poberija, ko se pustni sprevod odpravi po vasi od hiše do hiše. V zameno za dobrote, ki so jih  pripravili pri hiši, šjme prinesejo zvrhan koš veselja in dobre želje. Pustovanje se po običaju zaključi na pepelnično sredo. Že šesto leto zapored se udeležujejo različnih karnevalov v tujini, posebno veseli pa so gromkega aplavza na domači povorki.

 Topolški rakarji 5.jpg

Tekst: Jaka Valenčič

Foto: arhiv Topolških rakarjev

trasa pust 2017.pdf

 

 

 

Na prejšnjo stran