Pust je pršu 2017

Objavljeno dne 27. februar 2017

Škoromati, zvončarji in kurenti so s svojimi zvonci tako skakali, da so na pustno nedeljo uspešno pregnali zimo in priklicali pravo pomladno vreme. Že 22. karneval Pust je pršu 2017 je na Bistriško privabil okrog 6000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, ki so navdušeno spremljali povorko domačih in gostujočih »šjm« in jih večkrat nagradili z gromkim aplavzom.

Sprevod, ki so mu županovali topolški rakarji s predstavnikom skupine Alenom Boštjančičem na čelu, je postregel s kar devetimi etnološkimi skupinami, ki so se predstavile s svojimi tradicionalnimi maskami. Domačine so suvereno zastopali številčni podgrajski škoromati, lepe in grde vrbovske šjme ter nemo gledališče šjm iz Vrbice, ki ima po ustnem izročilu 600-letno tradicijo šjmanja. Brgutski, Ćićski in Munski zvončarji so predstavili navade Kastava in okolice, največje navdušenje pa so poželi mamuzones iz Sardinije, ki so prvič obiskali Slovenijo. Gostje iz Samughea so bistričanom uprizorili magične obrede prazgodovinskih kmetijskih in pastirskih družb iz Mediterana. Igra nesmrtnosti v neskončnem krogu življenja in smrti ter starodavni miti in legende so osupnili vse prisotne, ki so spremljali dih jemajočo predstavo. Karnevala so se znova udeležili tudi Liški pustje iz Liškega področja pod Kanalskim Kolovratom, ki slovijo po edinstvenih maskah iz bakrene in aluminijaste pločevine. Etnološki sklop so zaključili štajerski gostje, ki so na Bistriško prispeli že osmič zaporedoma. Kurenti iz Hajdine so znova poskrbeli za prešerno razpoloženje, ko so neumorno dvorili lepim dekletom v občinstvu le-ta pa so jim pridno vezale robce okrog pasu in ježevk.

Bistriško pustno povorko so znova obiskali prijatelji iz Dobove, ki so uprizorili pravo plesno igro kart. Bele mačkare Heki so pripotovale na naš pustni festival iz »daljnje« Istre in se s plesom in veseljem predstavile gledalcem. Mačkare iz Lisca so prišle v spremstvu policajev, saj so s seboj pripeljali čisto pravi zapor na kolesih z zaporniki in kaznjenci na čelu. Glasba, ki je preglasila uradna napovedovalca, pa je prihajala iz vozila Mačkar Pasjak, kjer je za dobro muziko, izvrstno zabavo in edinstveno predstavo poskrbljeno vsako leto boljše.

Johna Travolto in Olivio Newton John v filmu Briljantina so originalno posnemali Zemonci z natupiranimi frizurami, dvignjenimi ovratniki, kratkimi krinolinami in belimi nogavičkami. Glede na to, da smo teran Slovenci že skoraj izgubili, so se Bistričani trmasto odločili, da Brkinskega šnopca pač nikoli ne dajo. Kočanija se je vrnila v stare, dobre čase, ko je podjetje Tib Transport dajalo kruh številnim bistriškim družinam in bilo paradni konj tega področja. Slivje je kakopak predstavljalo svoje »čjšpe«, Kosjščani pa so se želeli vrnili v čas veselega decembra, saj so predstavljali Božičkovo deželo. B'čani so iz »beuga« kamna pripeljali lepo število ciganov, ki so v oblakih cigaretnega dima zvito oprezali za denarnicami gledalcev.

Festival šjm so kot vsako leto otvorili Otvoritveno vozilo Pust je pršu ob glasbeni spremljavi Pihalnega orkestra pod taktirko mladega in nadarjenega dirigenta Simona Tomažiča. Za dobro voljo in duhovite vložke sta poskrbela DJ Lovro pri o bčini in Iztok Gustinčič pri komunali.

 

 

 

 

 

 

Na prejšnjo stran