Prvi Festival vin na Bistriškem izpeljan z odliko

Objavljeno dne 22. februar 2017

»Odločil sem se, da organiziram festival v Ilirski Bistrici, ker vem da tudi tukaj ljudje znajo ceniti dobro vino. Pomembno se mi zdi, da dvignemo kvaliteto pitja vina, torej da se pije manj a bolj kvalitetna vina« je idejo o organizaciji edinstvenega dogodka na Bistriškem pojasnil Jernej Derenčin.

»Povabili smo vinarje iz vseh štirih primorskih regij, vse štiri velike kleti in 12 privatnih kletarjev, vsi pa se zelo trudijo s kvaliteto svoje žlahtne kapljice« je o izbiro razstavljalcev povedal Derenčin. Številni obiskovalci so tako lahko pokušali vina kleti Goriška brda, Vinakoper, Vinakras in Zadružne vinske kleti Vipava ter zasebnih ponudnikov. »Ta festival je lep korak naprej v Ilirski Bistrici, ki ni vinorodno področje ampak imamo izredno radi vina tudi v tem koncu. Prav je, da se tudi tukaj naredi en korak naprej, to je sicer začetek a upam, da bo ta dogodek postal tradicionalen«  je 1. bistriški Festival vin pozdravil Boštjan Zidar, glavni enolog Kleti Vinakoper, doma s Topolca, ki je še vedno tesno povezan z domačim krajem.

Poleg žlahtne kapljice so obiskovalci lahko poskusili tudi domače dobrote lokalnih proizvajalcev, ki so lepo popestrili festival. Za prešerno vzdušje je poskrbel izvrstni Trio Turn, ob koncu dogodka pa so za presenečenje večera poskrbeli še gostje iz Guče, ki so s svojimi inštrumenti očarali prisotne.

»Pohvalno je, da je danes tukaj veliko mladih, vemo, da na mladih svet stoji in njih je treba naučiti, da bodo učili tudi naprej« je pomembnost razvoja kulture pitja pojasnil Zidar. Namen tovrstnih festivalov pa so tudi povratne informacije, katero vino je ljudem všeč in tudi vinarji sami lahko neposredno podajo informacije kupcu.

 »V kolikor se bo Festival vin prijel v našem kraju, bomo povabili tudi vinarje iz Štajerske in Dolenjske npr. Isteniča ter Hrvate« je  svoje načrte opisal organizator dogodka Jernej Derenčin in pojasnil, da naših južnih sosedov letos niso vabili zaradi aktualnega spora glede naziva teran

.IMG_2470.JPGIMG_2471.JPGIMG_2469.JPGIMG_2479.JPGIMG_2464.JPGIMG_2465.JPGIMG_2459.JPGIMG_2450.JPGIMG_2460.JPGIMG_2458.JPGIMG_2452.JPGIMG_2451.JPGIMG_2457.JPGIMG_2455.JPG

 

Na prejšnjo stran