Deseta obletnica delovanja Ženske pevske skupine Kalina

Objavljeno dne 22. februar 2017

Pevke, ki jim je skupna velika ljubezen do petja, vodi in strokovno usmerja prof. Janja Konestabo. Prvi okrogli jubilej so proslavile s koncertom v veliki dvorani Doma na Vidmu.

Valentinov koncert je postregel s pisano paleto ljubezensko skladb. Ženski pevski skupini Kalina so se na odru kot posebni gostje pridružili tudi pevci Moškega pevskega zbora Dragotin Kette pod taktirko Davida Ropa. Zborovsko petje sta popestrili tudi izvrstna vokalistka Martina Konestabo in pianistka ter vrhunska umetnica Nina Molina, sicer obe članici skupine Kalina. Ob tej posebni priložnosti je pevkam iskreno čestital tudi vodja ilirskobistriške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Igor Štemberger in jim podelil priznanja za njihovo uspešno delovanje na glasbenem področju. Za svoje več kot petletno glasbeno udejstvovanje so bronasto Gallusovo značko prejele Dragica Benigar, Nadja Uljan in Nina Molina. Več kot desetletje ukvarjanja z glasbo so s srebrno Gallusovo značko proslavile Elka Možina, Helena Klanšček, Ivana Iskra, Laura Novak, Marija Pugelj, Tatjana Udovič, Vanda Trebec in Veronika Jaksetič. Alenka Penko in Martina Konestabo sta za obdobje več kot petnajstih let delovanja v glasbi prejeli zlato Gallusovo značko. Za več kot 30-letno kreativno glasbeno ustvarjanje pa je častno Gallusovo značko prejela zborovodkinja, mezzosopranistka, profesorica in akademska glasbenica Janja Konestabo, duša ŽePS Kalina.

Članice Ženske pevske skupine Kalina črpajo pesmi pretežno iz zakladnice slovenskih ljudskih in umetnih skladb, posegajo pa tudi po priredbah večno zelenih melodij. Z vodilom, »kdr poje, zlo ne misli«, pod taktirko prof. Janje Konestabo, prepevajo v domačih krajih, izven občinskih meja, širom Slovenije, med rojaki v Italiji, na Hrvaškem in med zdomci v Nemčiji ter Makedoniji. Na povabilo slovenskega veleposlanika v Španiji so bile tudi gostje slovenskega konzulata v Madridu. Vsako leto sodelujejo na reviji Primorska poje in vseslovenskem pevskem taboru v Šentvidu.

Skupina Kalina iz Kulturnega društva Musica Noster Amor si je ime nadela po cvetoči zimzeleni grmovnici, ki s svojo trdoživostjo in vztrajnostjo kljubuje vsem preprekam, tako kot članice pevske skupine. Članice skupine Kalina, ki prihajajo iz okolice Ilirske Bistrice, so v letu 2014 izdale svojo prvo zgoščenko z naslovom Roža na vrtu.

IMG_2342.JPGIMG_2344.JPGIMG_2347.JPGIMG_2346.JPGIMG_2339.JPGIMG_2348.JPG

 

 

 

 

Na prejšnjo stran