Imate dobro poslovno idejo?

Objavljeno dne 24. april 2017

Natečaj Inovativna Postojna je dobra priložnost za vse s poslovno idejo! Prijave sprejemamo do 3. maja!

Podjetniški inkubator Perspektiva, ki v Postojni deluje v okviru Zavoda Znanje, tudi letos razpisuje natečaj Inovativna Postojna in k sodelovanju vabi vse z dobrimi poslovnimi idejami. Tematike letošnjega razpisa so trajnostni razvoj in turizem, inovacije v industriji in inovativno podjetništvo, izbrani udeleženci pa bodo deležni intenzivnega izobraževanja, ki jim bo pomagalo pri njihovi nadaljnji podjetniški poti. Letos bodo mentorski programi  za sodelujoče še toliko bolj privlačni, saj sredstva zagotavlja tudi agencija Spirit, natečaj pa je namenjen prebivalcem celotne Notranjske in Primorske regije.

Prijavnice so dostopne na spletni strani http://www.inkubator-postojna.si/si/, prijave pa sprejemajo do 3. maja do 15. ure na naslov inkubator-vodja@zavod-znanje.si ali ob osebni dostavi v Podjetniški inkubator Perspektiva (Veliki otok 44b, Postojna) ter na Zavod Znanje  (Kolodvorska 3, Postojna).  Vse podrobnosti o natečaju so sicer dostopne tudi na facebook strani Podjetniški inkubator Perspektiva Postojna, dodatne informacije pa lahko vsi zainteresirani dobijo tudi prek elektronske pošte inkubator-vodja@zavod-znanje.si

Iskanje najbolj podjetnih in inovativnih poslovnih idej je na Postojnskem že lani poželo precejšnje zanimanje, novi natečaj Inovativna Postojna pa je z letošnjim sodelovanjem z agencijo Spirit Slovenija letos dobil tudi zajetno finančno injekcijo. Udeleženci iz občine Postojna in njene okolice bodo deležni znanj in nasvetov strokovnjakov z različnih področij, od finančnega, pravnega, poslovnega svetovanja do praktičnega usmerjanja, kako dobro idejo pripeljati do poslovnega rezultata.

Pri Podjetniškem Inkubatorju Perspektiva se želijo z natečajem Inovativna Postojna približati posameznikom, ki niso vešči posla niti ne vedo, kje se sploh lotiti novega poslovnega izziva. Razpis, na katerega se je mogoče prijaviti s prijavnico na spletni strani www.inkubator-postojna.si, bo odprt do 3. maja, letošnje teme pa so Trajnostni turizem in gostinstvo, Inovacije v industriji ter Inovativno podjetniško. Izbranci bodo nato deležni intenzivnega izobraževanja, med katerim bodo  pod vodstvom mentorjev tesali svoje ideje v poslovno zgodbo. Katera bo najbolj prepričala komisijo, bo znano junija, zmagovalec pa bo med drugim leto dni lahko brezplačno koristil tudi prostore v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva (PIP).

Potem ko je stroške natečaja Inovativna Postojna v lanskem letu v celoti pokrila občina Postojna, bo sredstva letos zagotovila agencija Spirit Slovenija. To je omogočilo tudi zajeten dvig proračuna, z lanskih 10 tisoč evrov na 63 tisoč evrov, od česar bosta kar dve tretjini namenjeni financiranju programov. »V okviru natečaja bi radi pomagali posameznikom, ki še nimajo povsem izdelane poslovne ideje ali pa ne vedo, kako idejo preoblikovati v uspešno poslovno zgodbo. Na voljo imamo namreč strokovnjake z različnih področij, ki jim lahko pomagajo pri finančnem in poslovnem svetovanju, ljudi, do katerih bi sicer kandidati zaradi omejenih sredstev težko prišli,« poudarja Tjaša Poklar, vodja PIP in natečaja Inovativna Postojna, ki si želi, da bi še presegli lansko število 12 udeležencev.

Pri Podjetniškem inkubatorju Perspektiva, ki deluje v okviru Zavoda Znanje od leta 2014 – od lani kot samostojna organizacijska enota -,  se namreč zavedajo, da je dobro razvito podjetniško okolje eden od temeljev za rast gospodarstva v regiji. V letu 2015 so po podatkih AJPES v občini Postojna našteli 368 gospodarskih družb in še 539 samostojnih podjetnikov. »Eden od naših ciljev je, da posameznike z dobrimi poslovnimi idejami vzpodbudimo k samostojni poti in jih hkrati povežemo z zdajšnjimi nosilci gospodarstva v naši regiji ter tako omogočimo medsebojno izmenjavo znanj in idej. Vsi zagotovo stremimo k dvigu gospodarske moči v občini Postojna in njeni okolici. Primere podobnih praks v Sloveniji že imamo. Tudi zato bi pozvala vse zainteresirane v regiji, pa tudi širše, da se prijavijo in izkoristijo izjemno priložnost, ki jo razpis nudi,« pravi Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje.

So se pa že povezali z drugimi slovenskimi inkubatorji, lani z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, letos tudi z tudi Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI),  vodilnim v slovenskem prostoru, ki deluje že od leta 2008 in je v tem času podprl že 144 start upov. Direktorica LUI Lidija Honzak poudarja, da se je podjetniška kultura v skoraj desetletju precej spremenila. »Pri nas se za razliko od ZDA obdrži kar 90 odstotkov start up podjetij, onstran Atlantika denimo le 10 %. Njihovo število v Sloveniji narašča, tudi zato, ker je podporno okolje zanje vse boljše.  Podjetniški inkubatorji po regijah so k temu precej pripomogli, a tudi podjetja vse bolj iščejo nove ideje zunaj svojih okolij in ne več le v svojih razvojnih oddelkih. Zdaj spremljajo, kaj se dogaja na natečajih, razpisih,« trdi Honzakova, podobnega mnenja pa je tudi Miha Petek, mlad inovator, ki je pred leti na noge postavil uspešen spletni portal Ona-on.com, s svojimi izkušnjami pa navdušil tudi ob predstavitvi v Postojni.

Inovativna Postojna 2017 - letak.pdf

Na prejšnjo stran