1.Festival jetrnice ob 15-letnici društva podeželskih žena

Objavljeno dne 25. april 2017

Jetrna klobasa je nedvomno brkinska posebnost, ki s pravimi jedmi na krožniku zaživi« je prvi tovrstni festival na Bistriškem, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena, pozdravil dr. Stanislav Renčelj, eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za mesnine.

Dr. Stanislav Renčelj, avtor knjige An buot in dns – Brkinske dobrote, ki velja za edinstven in izčrpen kulinarični vodnik po Brkinih, se je v omenjeni knjigi podrobno posvetil pripravi specifičnih jedi, ki so značilne za te kraje. Pri nastanku knjige so mu bile v veliko pomoč članice Društva podeželskih žena občine Ilirska Bistrica, ki se jim je porodila misel o kulinaričnem dogodku, ki bi bil v celoti posvečen jetrnci, v kateri so glavne sestavine pljuča, srce, ledvice in malo jeter ter meso.  

Jetrnca je avtohtona jed, ki pa počasi tone v pozabo, zato so se članice društva odločile, da jo pripravijo na različne načine. Obiskovalci 1. festivala jetrnice so lahko poskusili kuhane jetrnice, jetrnice na golaž z belo polento, krompir v zevnici z jetrnico in krompir na župi.

Članice društva so zelo aktivne, saj redno sodelujejo na prireditvah, gostovale so tudi v oddaji Slovenski pozdrav in v oddaji Dobro jutro, ko so se lani z Marijo Merljak v živo javljale  iz Ilirske Bistrice. V lanskem letu so pripravile dve kulinarični delavnici, prvo v Slivju, drugo na Ratečevem Brdu. Tečajnice so naučile umetnosti priprave štrukljev, minutarjev in domačih pit.

Članice društva pa se lahko pohvalijo tudi s svojo knjigo receptov Jedi naših mam, ki so jo izdale leta 2012 in je doživela že 3. ponatis.

Glede na pozitivne izkušnje s 1. tovrstnim festivalom jedi, predsednica Društva podeželskih žena Darinka Brožič razmišlja o novem kulinaričnem dogodku, kjer bodo v ospredju slastni štruklji.

Za popestritev dogodka so poskrbeli člani vokalne skupine Vasovalci.

 

 

 

 

 

 

 

Na prejšnjo stran