Prvi maj na Kozleku

Objavljeno dne 03. maj 2017

Praznik dela so Bistričani tudi letos tradicionalno proslavili na 997 metrih nadmorske višine, kjer jih je nagovoril podžupan Občine Ilirska Bistrica Peter Štavar.

Podžupan Peter Štavar je prisrčno pozdravil vse pohodnike in planince, ki so ta praznik obeležili z druženjem na vrhu Kozleka, za vsakoletno vzorno organizacijo srečanja pa je izrekel pohvalo članom Planinskega skupine Podgora, ki deluje pod okriljem Planinskega društva Snežnik. Zbrane je pozdravil tudi Marjan Prosen, eden od veteranov, ki so zgradili kočo na »kočanskem Triglavu«.

Ta razgledni vrh kraljuje nad gornjim tokom reke Reke, nad Kočanijo in ima že dolgo tradicijo prvomajskih srečanj, saj so se prvi bistriški planinci povzpeli nanj že daljnega drugega maja 1958. Prvomajska druženja na Kozleku pa so se še posebej uveljavila po letu 1990, ko so ljubitelji gora znotraj Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica ustanovili planinsko skupino Podgora, ki je s prostovoljnim delom zgradila kočo na Kozleku in jo tudi slovesno odprla prvega maja 1994.

S prvomajskimi obiski Kozleka je zelo zadovoljen tudi Andrej Štembergar, ki je prav tako zaslužen, da imajo planinci na tem vrhu svoj dom. Prvomajska srečanja pa so vedno dobra priložnost za druženje in pogovor s prijatelji in pohodniki. Dodaja, da imajo na Kozleku največ obiskovalcev prav spomladi in jeseni, poleti in pozimi pa obisk nekoliko vpade.

59. prvomajsko srečanje je na Kozlek privabilo okoli 500 obiskovalcev, ki so vrh osvajali vse od zgodnjih jutranjih ur pa do poznega popoldneva. Prevladovali so domačini, med pohodniki pa je bilo tudi veliko Kraševcev, Postojnčanov in planincev z Obale. Za dobro zabavo in živo glasbo, ki je na plesišče zvabila veliko plesalcev, je letos poskrbel Danijel Možina iz Drskovč.

Koča na Kozleku  je za vse obiskovalce odprta od 1. maja do 15. oktobra ob nedeljah in praznikih.

IMG_3433.JPGIMG_3435.JPGIMG_3428.JPGIMG_3436.JPGIMG_3437.JPGIMG_3438.JPGIMG_3439.JPGIMG_3440.JPGIMG_3441.JPGIMG_3442.JPGIMG_3447.JPGIMG_3448.JPG

Na prejšnjo stran