PODPISAN PARTNERSKI SPORAZUM ZA PROJEKT TERRA GOTHICA

Objavljeno dne 25. september 2017

»Za Pokrajinski muzej Koper je Grad Prem zelo pomembna lokacija in ideja, da bi združili Kastav in grad Prem vse do Kopra, se mi zdi odlična. Preko tega projekta bomo začeli operacionalizirati sodelovanje, ki se bo kasneje realiziralo v nadaljnjih skupnih projektih,« je pomen projekta za grad Prem, ki je enota Pokrajinskega muzeja Koper, izpostavil direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri, eden od štirih podpisnikov sporazuma za projekt Terra Gothica.

V okviru projekta Terra Gothica bosta urejena Interpretativni center Vincenta in Ivana znotraj mestnega obzidja v mestu Kastav in muzejski prostor srednjeveškega gradu Prem z umestitvijo stalne razstave na temo poznega srednjega veka. Opravljene bodo tudi raziskave skupnega srednjeveškega prostora z izboljšanjem obstoječega znanja o materialnih ostankih, ki pričajo o načinu umetnosti in razumevanja življenja na območju Krasa, Istre in Slovenskega primorja.

Partnerski sporazum je kot vodilni partner podpisal načelnik mesta Kastav Matej Mostarac, v imenu Občine Ilirska Bistrica župan Emil Rojc, v imenu Pokrajinskega muzeja Koper direktor Luka Juri in v imenu Arheološkega muzeja Istre ravnatelj Darko Komšo.

»Vesel sem, da v tem projektu sodelujeva obe državi in da pokažemo, da smo konstruktivni. Zaščititi želimo zgodovino našega mesta in v veliko čast nam je, da smo nosilci tega projekta, h kateremu so se priključili tudi ostali partnerji,« je dobro sodelovanje pri skupni prijavi Slovenije in Hrvaške na program Interreg pozdravil načelnik mesta Kastav Matej Mostarac.

Kaj pa bo povezovanje na meddržavni ravni poleg nove zbirke pomenilo za grad Prem, je  pojasnil bistriški župan Emil Rojc: »Grad Prem je zelo pomembna turistična točka za občino Ilirska Bistrica, saj je trenutno najbolj prepoznaven turistični objekt. Prepričan sem, da bodo dodatne vsebine, ki jih bomo umestili, še bolj popestrile ponudbo gradu. Načrtujemo namreč tudi razširitev gradu s kuhinjo in gostinskim objektom. Celovito ponudbo gradu Prem pa bi zaokrožila še umestitev uradnega prostora za poroke.«


IMG_5138.JPGIMG_5131.JPG

Na prejšnjo stran