BISTRIŠKE LEPOTE V GALERIJI DOMA NA VIDMU

Objavljeno dne 09. oktober 2017

»Tokrat smo se osredotočili na staro mestno jedro in slikarski muzi Bistrice, reki Reka in Bistrica. To sta reki h katerima se vračamo in poslušamo njuno žuborenje. Kot ljubitelje starodavnih zgodb nas vedno znova navdahne bistriška himna Oj, tječe, tječe, kjer so opevani mlini in žage,« je zlato nit razstave v Galeriji Doma na Vidmu opisala pobudnica 14. likovne kolonije na Bistriškem Zdenka Vinšek.

Slikarka Zdenka Vinšek (dekliško Faganel) je Bistričanka, ki že leta živi na Igu. Misel o prvem ustvarjalnem druženju se ji je utrnila leta 2002, ko je praznovala petdesetletnico rojstva in je ta življenjski jubilej želela praznovati v družbi svojih prijateljev slikarjev, ki jim je razkazala domači kraj. V naslednjih letih pa so slikarske kolonije na Bistriškem postale tradicionalne. »Ilirski Bistrici smo se že posvetili pred leti, ko smo slikali v Trnovem, v starem mestnem jedru in v parku. Potem smo obiskovali različne vasice in odkrivali skrite kotičke v Brkinih. Višek udeležbe je bil leta 2006 na gradu Prem, ko se je v okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine – gradovi, naše kolonije udeležilo kar 23 likovnih ustvarjalcev,«  se umetniškega druženja na Bistriškem spominja Vinškova.

Letošnje kolonije Slikarske muze Bistrice se je udeležilo 19 slikarjev, poleg treh domačinov Zdenke Vinšek, Neve Macarol in Franca Močilnikarja še Branko Gajšt, Jasminka Ćišič, Marjan Miklavec, Alojz Kreuh, Marijan Gregorc, Vida Soklič, Roman Planko, Tončka Madon, Alica Javšnik, Vlado Čepin, Cilka Žmahar, Janez Ovsec, Peter Plavčak, Emilija Erbežnik, Sonja Peroci in Marija Strnad, ki  ni mogla skriti navdušenja nad krajem in domačini: »Vaše likovne kolonije se udeležujemo slikarji od blizu in daleč, sama pa sem tu že desetič. Radi se poglobimo v vašo pokrajino, ki je nekoliko drugačna a prekrasna. Ker je bilo v tem času obilno deževje, je vaš Sušec zelo slikovit in kot nalašč za upodabljanje. Zelo lepo se nam je zdelo, ko so nam ljudje v središču mesta rekli, naj prinesemo štafelaje in slikamo. Ilirska Bistrica nas vedno znova preseneti z različnimi in zanimivimi motivi, pa tudi vreme nam je bilo naklonjeno.«

V dveh dneh so umetniki, ki so bili že tradicionalno nastanjeni v Gostilni s prenočišči Potok pri Emi Deželak, zvesti podpornici slikarske kolonije, ustvarili 22 likovnih del v različnih tehnikah. Utrinki z Bistriškega bodo obiskovalcem na ogled do 18. oktobra.

Na otvoritveni slovesnosti, ki se je odvijala 29. septembra zvečer, sta vse prisotne očarali mladi flavtistki in učenki Glasbene šole Ilirska Bistrica  Anja Iskra ter Violeta Brozina, ki ju je na kitari spremljal profesor Adnan Zubčević. Po uvodnem nagovoru umetniškega vodje bistriške galerije Rajka Kranjca je Zdenka Vinšek, ki se v prostem času ukvarja tudi s poezijo,  občinstvo presenetila z dvema recitaloma, zaupala pa jim je tudi, da je v mislih že pri naslednji koloniji, katere tema pa bo še ostala zavita v tančico skrivnosti.

IMG_5174.JPGIMG_5183.JPGIMG_5185.JPGIMG_5188 (2).JPG

 

 

 

 

 

 

 

Na prejšnjo stran