Prem, mala slikovita vas z veliko brkinsko dušo

Objavljeno dne 06. november 2017

Vasica Prem, ki ima zaradi svoje lege izvrsten razgled na vse strani in pestro zgodovino, je privlačna turistična zanimivost in izletniška točka, vredna ogleda.

Vasica leži na slemenu nad reko Reko, na obrobju Brkinov v občini Ilirska Bistrica ob brkinski sadni cesti.  Vaške hiške, ki so grajene v značilni brkinsko-primorski arhitekturi, so stisnjene v sedlu med gradom iz 13. stoletja in vaško cerkvijo Sv. Helene.

Ta kraj ponuja veliko zgodb o bogati kulturni in naravni dediščini in prijaznih prebivalcih te vasi in še o marsičem.

Grad Prem sodi med zanimivejše in dobro ohranjene slovenske gradove in omogoča barvit vpogled v srednji vek  v čase fevdalizma in protiturških taborov. V njem je urejena stalna muzejska zbirka, v kateri so predstavljeni gradovi, dvorci in gradišča na območju občine Ilirska Bistrica. V gradu se odvija tudi veliko prireditev, ki pritegnejo številne obiskovalce. Veliko mladoporočencev  pa si romantično grajsko poslopje izbere kot idealno kuliso za najlepši dan v življenju.

Vas Prem pridno obiskujejo šolske skupine, ki si ogledajo številne naravnih posebnosti kot so fliš, dolina Reke in sadjarstvo ter izvejo veliko o družbenih procesih izseljenstva in družbenih sprememb v 19. stoletju. Šolarji si z velikim zanimanjem ogledajo tudi kulturnih znamenitosti, kamor v prvi vrsti sodi slednjim sodi rojstna hiša predstavnika slovenske moderne, pesnika Dragotina Ketteja (1876–1899), ki ima v nekdanji ljudski šoli urejeno spominsko sobo. Prem pa je poznan tudi kot rojstni kraj pesnika in esejista Bogomila Faturja (1914–1990) in narodnega buditelja in čitalničarja Karla Lavriča (1818-1876).

Zaradi arhitekturnih, umetnostno-zgodovinskih in etnoloških značilnosti je gručasto naselje Prem zavarovano kot kulturni spomenik.  

Toplina domačinov je tista, ki v tej precej manj turistično poznani regiji očara vsakega obiskovalca. Brkini se namreč šele v zadnjih letih turistično prebujajo in so zaradi tega ena najbolj neokrnjenih, pristnih regij v Sloveniji.

 Pesem »Prem je vasica sanjava« opisuje lepote tega kraja, ki pa ni preveč zanimiv za mlade, saj v teh krajih ni dovolj zaslužka.

Stihi v tej pesmi so nastali pod peresom Matjaža Vrha, uglasbitev je delo Dimitrija Grlja, priredbo in glasbeno produkcijo pa je pripravil Sandi Čekada. Vsi so doma iz ilirsko bistriške občine.

Skladbo izvaja »Ansambel Nostalgija«, izvajalci pa so: Boris Ujčič (vokal in klarinet),  Dimitrij Grlj (harmonika) in Danilo Čekada (kitara). Za glasbene efekte je poskrbel Sandi Čekada.

Video spot za skladbo Prem je vasica sanjava, si lahko ogledate na spodnji povezavi kanala You Tube:

https://youtu.be/KxzfYHa1Gj4

 

 

 

 

Na prejšnjo stran