Slavnostno odprtje mostu na Baču

Objavljeno dne 24. april 2018

V četrtek, 12. aprila 2018, sta ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič in župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc slavnostno prerezala trak mostu na Baču, ki vaščanom Bača in Koritnic zagotavlja učinkovito in trajno zaščito pred poplavami.

»Vesela sem, da danes odpiramo most, ki predstavlja stičišče lokalne ceste Bač – Koritnice. S to pridobitvijo bo omogočena varnejša uporaba strelišča Bač za usposabljanje Slovenske vojske, obenem pa zagotavlja tudi boljšo infrastrukturo za potrebe sil zaščite in reševanja ter prinaša večjo varnost okoliškim prebivalcem,« je v svojem nagovoru izpostavila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Da je bila izgradnja mostu nujna, je potrdil tudi ilirskobistriški župan Emil Rojc: »S postavitvijo mostu, ki ga danes odpiramo, je dokončno rešena povezava Bač – Koritnice, saj bo most tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah omogočal  prometno povezavo Bač – Koritnice – Knežak. Most je izredno pomemben, ker pomeni »zadnji kamen v mozaiku ukrepov«, ki jih je naša skupnost naredila s ciljem trajne zaščite tega področja pred poplavami«.

Ministrica je pohvalila zgledno sodelovanje med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Krajevno skupnostjo Knežak: »Slovenska vojska je v službi domovine. Domovino pa predstavljate vi – državljanke in državljani. Skupaj se borimo za to, da bomo imeli lep in varen svet. Verjamem, da bo ta most predvsem most povezovanja in sodelovanja med obrambnim resorjem  in lokalnimi skupnostmi«. Župan Rojc pa dodal, da vzorno sodelovanje med Občino Ilirska Bistrica in Slovensko vojsko temelji na koordinacijski skupini, ki načrtuje in usklajuje skupne investicije, saj je: »zelo pomembno, da ima Krajevna skupnost možnost usmerjanja sredstev v tiste investicije, za katere meni, da krajanom v danem trenutku najbolj koristijo«.

Poplave na Baču v preteklosti

Po pripovedovanju domačinov pisni viri prvič omenjajo katastrofalne poplave na Baču v letu 1805. Takrat naj bi bil pod vodo večji del naselja in sicer naj bi voda segala do slemen hiš. Poplave so do sedaj prizadele krajevno skupnost iz dveh razlogov. Prvi je dvig podtalnice na kneškem polju, ki zaradi konfiguracije terena ni mogla odteči, drugi razlog pa je premik izvira reke Pivke, ki ob obilnem deževju in visokem vodostaju v cerkniškem jezeru prične izvirati nad Koritnicami in v tem primeru ogroža vsa tri naselja Knežak, Bač in Koritnice.

»V februarju 2014 smo bili prvič priča dvigu podtalnice. Na kneškem polju se je oblikovalo jezero, ki je ogrožalo imetje občanov v niže ležečih predelih Knežaka in Bača. Kljub izrednim naporom civilne zaščite, ki je mobilizirala enote Slovenske vojske in gasilske enote iz celotne države, se je voda vztrajno dvigala. Na pobudo domačinov smo se odločili izkopati prekop na mestu, kjer so to poskušali krajani v letu 1805, vendar jim zaradi izredno skalnatega terena in zgolj z uporabo lopat ter krampov načrt ni uspel. Tokrat je bilo drugače, dva stroja sta ob izjemnih naporih posadk, 300 metrov dolg in več kot 4 metre visok prekop izkopala v dobrih dveh dneh. S tem sta bila Knežak in spodnji del Bača trajno zaščitena pred poplavami zaradi podtalnice,« je učinkovito rešitev pred stoletnimi popravami pojasnil župan Rojc.

Uspešna sanacija pred poplavami pa ni pomenila trajnosten rešitve pred stoletnimi vodami, saj so se v novembru istega leta poplave ponovile, le da je voda tokrat vdirala skozi Bač iz smeri Koritnic. Posledica je bila zalito središče Bača in ponovno nabiranje vode v Kneškem polju, vendar tokrat Knežak ni bil ogrožen, ker je februarja zgrajeni prekop odigral svojo vlogo z odvajanjem vode, ko je le-ta dosegla kritični nivo. Tudi tokrat so posredovali gasilci, civilna zaščita in Slovenska vojska, ki so s protipoplavnimi vrečami in prečrpavanjem vode poskušali preprečiti vdor vode v stanovanjska poslopja na Baču. Žal je bil hudourniški tok tako močan, da se je cesta skozi Bač spremenila v deročo reko, ki je uničevala imetje občanov in katastrofalne razmere so zahtevale hitro ukrepanje.

»Skupaj s civilno zaščito, gasilci in krajevno skupnostjo smo se odločili preusmeriti hudournik mimo Bača preko polja po tako imenovani »Čički cesti«. Za izdelavo prekopa v dolžini nekaj manj kot 1000 metrov smo s štirimi stroji delo opravili v dobrih osmih urah. Globina prekopa se giblje od 0.5 m do 3 m. Na tej strugi leži tudi most, ki ga danes odpiramo.  Z omenjenim posegom smo sicer trajno obvarovali Bač, vendar sta bili cesti Bač - Koritnice in Knežak – Koritnice poplavljeni in prekopani; s tem pa sta bili vasi Koritnice in Bač skorajda odrezani od ostalega sveta,« se je na udarniške akcije na mostu, ki sedaj trajno rešuje poplavno problematiko tega območja, spomnil Rojc.

Večinski delež za izgradnjo mostu v približni vrednosti dvesto tisoč evrov je v okviru sporazuma med Slovensko vojsko in Krajevno skupnostjo Knežak prispevala Slovenska vojska, ostalo je primaknila Občina Ilirska Bistrica.  Omenjeni sporazum se nanaša na souporabo infrastrukture za civilne namene in potrebe Slovenske vojske v okviru uporabe strelišča Bač ter predstavlja dobro prakso sobivanja vojaških sil in domačinov.

Pester kulturni program

Slabe vremenske razmere niso ustavile domačinov in vabljenih gostov, ki so si ogledali vsebinsko izpolnjeno prireditev, ki jo je popestrilo Kulturno društvo Tuščak Bač. Članice in člani lokalnega društva, ki letos praznuje desetletnico obstoja, so pripravili bogat repertoar, ki je z zvoki trobente in harmonike, ob plesnih korakih otroške folklorne skupine ter recitacijah otrok lepo predstavil ustvarjalnost in kulturo bačke mlajše generacije.  

 

 

Na prejšnjo stran