Projektni dan Zdrava prehrana

Objavljeno dne 27. december 2016

Dijaki 1. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica smo v četrtek in petek, 15. in 16. decembra 2016, izpeljali projektni dan Zdrava prehrana. Razdelili smo se v štiri delavnice.

V prvi skupini so dijaki iz sadja, zelenjave ter oreščkov mešali smutije. Dan pred izdelavo zdravih napitkov so kupili vse potrebne sestavine. V različnih virih so se poučili o dobrih lastnostih sadja in zelenjave ter o blagodejnih učinkih »zmešančkov« na človekovo počutje in zdravje. V petek so bili med glavnim odmorom na degustacijo napitkov povabljeni tudi dijaki iz višjih letnikov in profesorji.

Naloga druge skupine je bila spoznavanje drevesa in njegovih dobrih učinkov na ljudi. Udeleženci so izvedeli, da se energija v drevesih pretaka sedemkrat počasneje kot pri človeku. Drevo lahko pomaga človeku, če ta sedi na njegovih koreninah, s hrbtom sloni na njem ter gleda v krošnjo. Nekatera drevesa, npr. hrast, bor, človeku dajejo energijo; spet druga, npr. vrba, pa mu jo vzamejo – vendar le negativno energijo. Dijaki, ki so sodelovali v tej delavnici, so narisali sestavljeno sliko drevesa, ki sedaj krasi steno v šolskem pritličju.

Tretja skupina je izdelala pomarančno eterično olje iz pomarančnih olupkov in spoznavala začimbe. Dijaki so jih prepoznavali po izgledu in vonju. Ugotovili so, da imajo začimbe lahko zdravilne ali škodljive lastnosti, in se poučili, kje in kako se začimbe uporablja.

Četrta skupina je preiskovala biološko stran zdravega življenja. Dijaki so si ogledali film o zdravem življenju. Nato so delali fiziološke meritve EKG-ja; opravili so ga v mirovanju in med telesno obremenitvijo.

Zadnjo uro projektnega dne so posamezne skupine predstavile svoje delo, ugotovitve in izdelke.

Izdelki dijakov:

 

Jana Volk in Aneja Volk

prehrana1.jpgprehrana4.jpgprehrana3.jpgprehrana5.jpgprehrana6.jpgprehrana7.jpg

 

 

 

Na prejšnjo stran