Facebook

REKORDNO ŠTEVILO NASTOPAJOČIH NA LETOŠNJEM PUSTNEM KARNEVALU Z MEDNARODNO UDELEŽBO

datum: 05.03.2019

kategorija: Glasilo - Občina

Letošnjega 24. karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležilo kar 1200 nastopajočih iz Slovenije in Hrvaške, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in dobro voljo. Škoromati, zvončarji in kurenti so s svojimi zvonci uspešno pregnali zimo in prave pomladne temperature so na Bistriško privabile številne obiskovalce, ki so navdušeno spremljali povorko kar 26 pustnih skupin in tradicionalne ter novodobnih »šjme« večkrat nagradili z bučnim aplavzom.

 

Tradicionalne povorke po bistriških ulicah se je udeležilo kar 26 pustnih skupin. Na čelu letošnjega karnevala je bila novodobna novokrajska skupina Indijansko pleme iz Doline ljubavi s poglavarjem Sedečim bikom, ki je na debeli četrtek od bistriškega župana Emila Rojca uradno prevzel županovanje v Občini Ilirska Bistrica. Nedeljski pustni praznik je postregel s kar desetimi etnološkimi skupinami, ki so se predstavile s svojimi tradicionalnimi maskami. Domačine so suvereno zastopali številčni Podgrajski škoromati, ki so od leta 2015 vpisani v register žive kulturne dediščine Slovenije, in Šjme Pregarje, ki so se v skupino formirale leta 2001 . Občinstvu so se predstavile lepe in grde Šjme Vrbovo ter nemo gledališče Šjm iz Vrbice, ki ima po ustnem izročilu 600-letno tradicijo šemanja. Gostje iz sosednje Hrvaške: Brgutski in Munski zvončari, so predstavili navade ter posebnosti Matuljev in okolice. Karnevala so se znova udeležili tudi Liški pustje z Liškega področja pod Kanalskim Kolovratom, ki slovijo po edinstvenih maskah iz bakrene in aluminijaste pločevine. S svojim nastopom so Bistričane razveselili člani Turističnega društva Sekcija stari običaji, ki so s Pokači in orači iz Malega Okiča ter Slatine s spektakularnim pokanjem pritegnili številne poglede. Etnološki sklop so popestrili gostje iz Dravskega polja, ki so na Bistriško prispeli že desetič zapored. Kurenti iz Hajdine so znova poskrbeli za prešerno razpoloženje, ko so neumorno dvorili lepim dekletom v občinstvu, zala dekleta pa so jim pridno vezala robce okrog pasu in ježevk. Letošnje povorke pa so se prvič udeležili tudi predstavniki Folklornega društva Rožmarin Dolena, ki so zbranim prikazali tradicionalno izročilo zahodnih Haloz in pomladanskih likov izpod Donačke gore.

Razposajene mušnice iz Dobove v brežiški občini so občinstvu zaplesale svoj ples; Rodiška mornarica z ladjo »Lampeluza RO-DIK 69« je priplula iz oddaljene Sirije v družbi mične gospodične, bistriško povorko pa so obiskale tudi tri skupine iz sosednje pivške občine. Učenci iz OŠ Pivka so predstavili svoje najljubše pravljične junake, Asterix in Obelix sta se z vaščani Trnja uspešno upirala Cezarju, občudovanja vredno delovno vnemo pa so prikazali Kalani, ki so v rekordnem času zgradili Tretji tir med Kalom in Divačo. Topolčani so predstavili svoje rakarje in strašljivo Krvavu stjegnu, ki je strah in trepet za otroke.

V domači občini se je predstavilo še sedem novodobnih skupin. Športno društvo Bas Šport se je odločilo, da z bojno ladjo liburno ubrani Piranski zaliv in reši vsa odprta vprašanja o morski meji. Kulturno društvo Grad Dolnji Zemon je v dolino reke Reke prineslo prefinjeno lepoto in gracioznost gosposkih Benečank in Benečanov, prvič pa so se karnevala udeležile Jelšanske šjme s kuharski mojstri, ki so lačnim postregli s svežim odojkom z ražnja. Kočanija se je spomnila najboljših let bivše jugoslovanske države. Ilirsko Bistrico je namreč obiskal sam maršal Josip Broz Tito s prvo damo Jovanko Broz, ki si je v družbi pionirjev ogledal nabor mladih fantov, ki odhajajo na služenje vojaškega roka. Svoj ustvarjalni zanos so predstavili Umetniki z Jasena, ki se lahko primerjajo z največjimi mojstri, saj so med samo povorko oblikovali ženske akte in slikali vrhunske umetniške stvaritve v olju na platnu. Ker so topli sončni žarki že dobro segreli ozračje, so se v Kulturno športnem društvu Koseze odločili, da prikličejo poletje z rumeno cvetočim poljem sončnic, ki jih pred vsiljivci ščitijo velika ptičja strašila. Športno tekmovalni duh pa je uprizoril Olimpic team 2019 Bač, ki je v družbi vrhunske ekipe hokejistov, umetnostnih drsalk in edino slovensko ekipo boba slavil zmago naše odlične smučarske šampionke Ilke Štuhec.

Festival šjm se je začel z mimohodom otvoritvenega vozila »Pust je pršu 2019«, ki mu je z hitrim taktom sledil posebej za to priložnost našemljeni Pihalni orkester Ilirska Bistrica. Za dobro voljo in duhovite vložke med pol tretjo uro trajajočim karnevalom sta poskrbela znana radijca Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Po zaključku povorke je sledila za zabava za vse "šjme" v šotoru v parku Nade Žagar, kjer je za dobro voljo in plesne korake poskrbel Niko Poles z ansamblom Brkinci.

Turistično informacijski center Ilirska Bistrica in Občina Ilirska Bistrica sta še enkrat dokazala, da se prireditev »Pust je pršu 2019« z odlično organizacijo, mednarodno zasedbo in prekaljenim voditeljskim dvojcem lahko kosa z bolj znanimi karnevali na Slovenskem.  

IMG_6984.JPGIMG_6987.JPG

IMG_6969.JPGIMG_6983.JPGIMG_6967.JPGIMG_6984.JPGIMG_7000.JPGIMG_7012.JPGIMG_7021.JPGIMG_7038.JPGIMG_7043.JPGIMG_7051.JPGIMG_7066.JPGIMG_7114.JPGIMG_7121.JPGIMG_7122.JPG

IMG_7139.JPGIMG_7166.JPGIMG_7168.JPGIMG_7162.JPGIMG_7176.JPGIMG_7186.JPGIMG_7190.JPGIMG_7205.JPGIMG_7210.JPGIMG_7224.JPGIMG_7226.JPGIMG_7237.JPGIMG_7244.JPGIMG_7252.JPGIMG_7254.JPGIMG_7240.JPG

 

ar©tur