Facebook

ISTRSKA ARHITEKTURA IN ZGODBE VALOV V PAVLOVČEVI GALERIJI

od 17.07.2020 do 19.08.2020

Ilirska Bistrica - Dom na Vidmu

Uveljavljena slikarka Živa Agrež se na Bistriškem predstavlja z upodobitvami starih istrskih hiš in globoke ter neskončne modrine. Častilci likovne umetnosti bodo lahko v njenih platnih uživali vse do sredine avgusta.

 

 

»Ko slikam, poustvarjam svoje doživetje. Ustvarjanje je zame obsedenost z motivom, barvami, z vzdušjem, s svetlobo in seveda s predmetom mojega občudovanja,« je pomen umetniškega izražanja na platnu orisala avtorica razstave Živa Agrež.

 

Slikarka, ki je doslej naslikala devet ciklov slik v akrilu in mešani tehniki, je prvič razstavljala svoja dela leta 2008 in doslej je sodelovala na 36. skupinskih razstavah ter postavila več kot 90 samostojnih razstav. Bistričane je navdušila s cikloma  Istra – ostanki časa in Zgodbe valov, ki sta nastala v letih 2014 in 2015.

 

Slike, ki so nastajale v Oprtalju, kažejo na nov slikarkin pogled pri prikazovanju krajine. Pritegne jo arhitektura, pročelja starih istrskih hiš, oken, obokov in pogledov skozi. Skrivnostni  prostori, ki jih lahko opazujemo skozi priprta vrata, kjer se zdi, da ne biva nihče. Tudi barvna paleta se izčisti na barvne ali svetlostne kontraste. Slika dobi simbolni pomen in ni več samo impresionistična odslikava motiva,« je cikel Istra – ostanki časa opisala akademska slikarka mag. Nuša Lapajne Čurin.

 

O ciklu slik Zgodbe valov, v svoji recenziji pa piše akademska slikarka dr. Slađana Mitrović: »Vodna gmota in njena površina sta med pogostejšimi motivi slikarskega opusa Žive Agrež. O vztrajnem, tenkočutnem raziskovanju valov in vodnih ritmov govori serija Zgodbe valov. Razburkanost morja, divjost neustavljive reke in ritmično nihanje neujemljive vodne materije se nam prikazujejo z živimi linijami primarnih barv. V modrih, rdečih in rumenih odtenkih, ki se dotikajo med seboj, prepletajo ali razhajajo, zdaj lovi govorico valov, zdaj spet sledi monokromatični, barvno hladni lestvici vode v prepletu modrih in belih tonov. Tu pa slikarkino zanimanje za gibanje vode ne preneha; želi se ji približati, natančno spremlja ritem naraščajočih in usihajočih valov, nenadne izbruhe intenzivnega vodnega curka in vrtinčasti ples vodne gmote, da jih nato prenese v likovni jezik, kakor jih sama vidi in občuti. Posamezne slike, ki so že vsaka zase samostojno slikarsko delo, nato združuje v večje, zaokrožene celote. Pomembna karakteristika serije Zgodbe valov je plastovito nalaganje barvnega materiala, ko slikarka v plasteh, nanesenih drugo na drugo, pušča sledi na slikovnem polju; ob tako poudarjeni pastoznosti se ne moremo izogniti haptičnemu učinku slikarskega dela, ki v gledalcu zbuja željo po dotiku tako dramatično razbrazdane in izbočene površine.”

 

Značilen preplet večplastnih nanosov barv, dramatična svetloba in energične poteze umetnice so obiskovalcem na ogled med tednom od 9.00 do 16.00 ter ob sobotah in nedeljah od  15.00 do 17.00 vse do 19. avgusta 2020.

Lepo vabljeni!

ar©tur