Osrednji gosti karnevala Pust bo pršu 2018 so etnološke maske iz južne Italije

Objavljeno dne 10. februar 2018

Tudi v letošnjem letu bomo gostili etnološke maske iz Italije, tokrat iz kraja Tricarico. Tricarico je očarljivo mesto v pokrajini Matera, ki se nahaja na jugu Italije levo od reke Basento in pobočja Toppe Pizzute. Znano je kot arabsko-normansko mesto in ima enega najpomembnejših in najbolj ohranjenih srednjeveških zgodovinskih središč v regiji Basilicata.

maschere_di_tricarico

Eden najpomembnejših dogodkov regije je Karneval Tricarica, ki se začne 17. januarja, na dan posvečen svetniku Antonu Puščavniku (S. Antonio Abate), zavetniku živali. Na ta dan maske ob zori opravijo posvetitveno ceremonijo. Pri cerkvi Sv. Antonia Abate prižgejo kres, trikrat obhodijo cerkev in opravijo blagoslov črede. Nato nadaljujejo obhod po mestnih ulicah. Ta ritual ponovijo na zadnjo nedeljo pred pustnim torkom, ki poleg povorke predvideva izdelavo in zažig pusta. Na mestnem trgu prižgejo kres in simbolično zažgejo veliko pustno lutko, ki jo objokuje Quaremma, žena karnevala.

Maske predstavljajo čredo krav in bikov, ki jih vodijo pastirji. "Krave" in "biki" so lahko le moški, ženskam je udeležba prepovedana. Prve so oblečene v bela pletena ali volnena  oblačila, okrašena s svetlo obarvanimi trakovi na vratu, bokih, rokah in nogah, na glavah pa nosijo široke klobuke, pokrite z ruto in tančico ter bogato okrašene z dolgimi barvnimi trakovi, ki se spuščajo do gležnjev. Bikova maska je enako sestavljena kot maska krave, razlikuje pa se v tem, da je v celoti črne barve s črnimi in rdečimi trakovi. Tako beli kot črni nosijo zvonec, ki se lahko razlikuje po zvoku in obliki. Med obhodom vsi zvonovi zazvenijo v kaotičnem ritmu in ustvarijo zmedo med meščani. Tej hrupni karavani se pridružita še grof in grofica, gospodarja Tricarica.

Za čas karnevala so značilne tudi številne podoknice in druženja na trgu, ki jih popestrijo lokalni in regionalni umetniki. Poleg teh igrivih trenutkov so tudi zabavni trenutki, kot kosilo z maskami in večerja z maskami, kjer uživajo jedi in pijačo, ki jih naberejo med obhodom po zgodovinskem delu mesta.

TRASA PUSTNE POVORKE

Letošnja povorka bo potekala po ulicah Trnovega. Pustne skupine se bodo zbrale pri parkirišču podjetja TIB storitve, d.o.o., nato pa se bodo odpravile na pot po Šercerjevi cesti, vzdolž Gregorčičeve ceste do prireditvenega prostora ob Domu na Vidmu.

trasa pust18

OBVESTILO ZA STANOVALCE IN PROMETNA UREDITEV

Vse udeležence v prometu obveščamo, da bo zaradi izvedbe pustne povorke Pust je pršu 2018, v Ilirski Bistrici oviran promet na cestah R2-404/0342 Ilirska Bistrica (Vilharjeva cesta), R2-404/1380 Ilirska Bistrica – Pivka, RT-915/0363 Ilirska Bistrica (Gregorčičeva cesta) in RT-915/1376 Ilirska Bistrica – Grda Draga ter občinski cesti Gregorčičeva cesta.

Postavljena bo popolna zapora Šercerjeve ulice in Gregorčičeve ceste v nedeljo, dne 11.2.2018, od 12.00 do 17.30 ure.

Obvoz bo urejen po ulici Nikole Tesla in mestnih ulicah.

Vsem udeležencem v prometu se zahvaljujemo za razumevanje.

 

 

 

Na prejšnjo stran