Velikonočne šege in navade v Brkinih

Objavljeno dne 21. marec 2018

Velika noč velja za najstarejši in najpomembnejši krščanski praznik – nekoč povezan izključno z družinskim praznovanjem Kristusovega vstajenja in prihoda pomladi. Tudi v Brkinih praznik bogatijo mnoge šege in navade, ki se od kraja do kraja razlikujejo a bistvo ostaja isto.

Velikonočne šege in navade v Brkinih

Razstava na gradu Prem

Na cvetno nedeljo, nedeljo pred veliko nočjo, so šege povezane predvsem z oljčnimi vejicami, ki so jih v Brkinih včasih kupovali od žensk iz Kastavščine v zameno za jajca. Prav vsi so žegnane oljčne vejice zrezali in jih običajno osoljene potresli po jaslih, da so jih pojedle živali. Tako so jih obvarovali pred boleznijo. Oljčne vejice so dajali tudi na ogenj, ker naj bi ta običaj obvaroval hišo pred strelo in gromom.

Po cvetni nedelji pa se prične veliki teden oziroma priprave na velikonočne praznike, katere spremljajo mnoge starodavne šege. V Brkinih je poznano posebno okraševanje velikonočnih pirhov, in sicer s tehniko praskanja. Jajca so najprej spihali, jih obarvali s čebulo in nato previdno spraskali, včasih tudi s koščki stekla, danes pa predvsem z noži ali škarjami.

 

Mnoge velikonočne šege in navade v Brkinih bodo predstavljene na razstavi na gradu Prem, katere otvoritev bo v soboto, 24. marca, ob 16. uri. Z različnimi izdelki se bodo predstavili tudi vrtci, šole, društva in skupine iz občine Ilirska Bistrica, kateri bodo na ogled do 6. aprila.

 

Vabljeni!

velika noc 18-mala

 

Na prejšnjo stran