Počastitev Vilharjevega leta na gradu Prem

Objavljeno dne 06. junij 2018

Počastitev Vilharjevega leta na gradu Prem

V petek, 1. junija smo na gradu Prem preživeli prijeten grajski večer. V počastitev Vilharjevega leta smo na gradu odprli razstavo fotografij z naslovom Japonska popotovanja skozi čas, avtorja Gorazda Vilharja.

 Druženje smo pričeli z otroško gledališko predstavo Miroslav Vilhar danes in nekoč, v kateri nastopajo učenci 5. razreda Osnovne Šole Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, pod mentorstvom Damjane Benigar Kaluža. Scenarij  je nastal v okviru praznovanja 200. obletnice rojstva Miroslava Vilharja. Zgodba izhaja iz realnega otroškega sveta, ki ga živi vsak slovenski šolar, ter preteklosti, ki je včasih za otroške glave nerazumljiva, je pa nujna za razumevanje sedanjosti. Skozi zgodbo smo se gledalci seznanili s podatki iz življenja Miroslava Vilharja, pomenom njegovega dela ter prisluhnili nekaterim njegovim pesmim in skozi igro spoznali njegove otroke in domačega učitelja gospoda Levstika.

Učenci so se prvič predstavili na OŠ Antona Žnideršiča, nato pa na območnem srečanju otroških gledaliških skupin v Il. Bistrici. Le tu so se uvrstili na regijsko srečanje, ki je potekalo v Postojni. V tednu ljubiteljske kulture pa so se odzvali na povabilo KUD Planina in predstavo odigrali v  rojstnem kraju Miroslava Vilharja.

                          IMG_1509IMG_1534 (1)

Otroški gledališki predstavi je sledilo odprtje gostujoče razstave Gorazda Vilharja z naslovom Japonska popotovanja skozi čas. Razstava zajema 33 fotografij in se razprostira v dveh prostorih. V grajski orožarni so razstavljene fotografije, ki se navezujejo na grajsko tematiko in so tesno povezane s podobami, ki jih najdemo tudi v slovenskih gradovih. Drugi razstavni prostor pa je namenjen predvsem predstavitvi kulturne dediščine Japonske in pa podobam narave, ki nam je povsem blizu. Gorazd Vilhar je umetnostni zgodovinar in fotograf rojen na Jesenicah. Že v času študija je bil član Foto kluba ŠOLT. Redno razstavlja že od leta 1981, član Društva slovenskih oblikovalcev pa je postal leta 1983. Leta 1985 ga je pot popeljana na Japonsko, kjer s svojo soprogo razstavljata in objavljata fotoreportaže o japonski in azijski kulturi. Leta 2008 je Gorazd postal član JPS – japonskega združenja profesionalnih fotografov.

                                                           IMG_1545 (1)

Vljudno vabljeni na grad Prem na ogled barvitih fotografij Japonske, vse do 31. oktobra.

Mateja Kakež, Pokrajinski muzej Koper, enota Il. Bistrica

Na prejšnjo stran