Dnevi evropske kulturne dediščine * Kjer preteklost sreča prihodnost

Objavljeno dne 15. oktober 2018

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti. Letos smo na gradu Prem združili moči Pokrajinski muzej Koper, enota Ilirska Bistrica, TIC Ilirska Bistrica, Osnovna šola Jelšane in Brkinski sadjarji.

V soboto, 6. oktobra smo na Premu pričarali nadvse zanimiv popoldan, katerega rdeča nit je bil dokument, star 110 let. Leta 1908 je Josef Slossar iz Sabonj prejel dokument, imenovan »Izvidni razpregled za žganjarno«. Dokument hrani naslednica Kusove kmetije Elvira Miše, rojena Šlosel. V listini so poleg podatkov gospodarja navedeni tudi prostori, ki so bili namenjeni izdelovanju žganja in naprave za pridelovanje; v tem primeru 36-litrski brkinski kotel. Omenjena listina je poleg Brkinov in žganjekuhe vodila k pridobitvi novih turističnih produktov, ki so namenjeni tako domačim kot tujim obiskovalcem Brkinov. Ob tej priložnosti je nastala in bila predstavljena posebna polnitev slivovca iz Brkinov, priložnostni kozarček ter razglednica z osebno znamko. Vse tri nove produkte je mogoče kupiti v TIC Ilirska Bistrica in TIC grad Prem.

DSC_0006

Sam dogodek je popestrila razstava izdelkov na temo jeseni in žganjekuhe, otrok Osnovne šole in vrtca Jelšane, veliko zanimivega o žganjekuhi in brkinskemu kotlu pa nam je na dogodku zaupal tudi Matjaž Miše, predsednik društva Brkinskih sadjarjev.

Mateja Kakež (PMK)

DSC_0007DSC_0046

Na prejšnjo stran