Letos je županovalo Indijansko pleme iz Doline ljubavi

Objavljeno dne 01. april 2019

Na debeli četrtek je na odru šotora v Parku Nade Žagar bistriški župan Emil Rojc predal oblast »Indijanskemu plemenu iz Doline ljubavi«. Na otvoritveni prireditvi, ki jo je vodil uradni napovedovalec skokov v Planici Bojan Makovec, se je predstavilo sedem skupin.

Na debeli četrtek je na odru šotora v Parku Nade Žagar bistriški župan Emil Rojc predal oblast »Indijanskemu plemenu iz Doline ljubavi«. Na otvoritveni prireditvi, ki jo je vodil uradni napovedovalec skokov v Planici Bojan Makovec, se je predstavilo sedem skupin.         

 

obrezana10

 

»Kar se oblasti tiče, se bom moral od Novokrajcev še kaj naučiti. Prepričan sem, da so Indijanci izredno dobri finančniki, zato se bo trenutna vsota v občinski blagajni pod njihovim vodstvom zanesljivo podvojila,« je ob uradni predaji ključa poglavarju Indijanskega plemena iz Doline ljubavi Sedečemu biku in najmlajšemu pripadniku plemena zaupal dobro razpoloženi bistriški župan Emil Rojc.

»Hvala, gospod župan, da ste nam predali ključ bistriške mestne hiše! Lepo vabljeni na naše uradne ure, ki potekajo vsak četrtek od 19.00 do 19.10 v Novokračinah, kjer se bomo vse dogovorili,« je poglavar Sedeči bik na vaško »četrtkanje« povabil prvega moža Občine Ilirska Bistrica.

Indijanskemu plemenu iz Doline ljubavi je letos pripadla čast županovati v okviru karnevala Pust je pršu 2019, saj je bila prav skupina iz Novokračin izbrana za vodenje letošnje 24. pustne povorke, ki je potekala po bistriških ulicah. Za to posebno priložnost so tudi zasukali pete in zaplesali indijanski ples ob zvokih domače harmonike.

Za odlično vodenje otvoritve pustnega dogajanja na Bistriškem je tokrat poskrbelže legendarni uradni napovedovalec smučarskih skokov v Planici Bojan Makovec, ki se vse bolj uveljavlja v tujini kot uradni napovedovalec svetovnih prvenstev in zadnjih olimpijskih iger. Gorenjec iz Rateč je s svojim dialektom in hudomušnimi vložki lepo popestril prvi dan najbolj šegavega obdobja leta.

Letošnjo uvodno prireditev v t.i. peti letni čas je obiskalo sedem pustnih skupin, ki so predstavile glavne značilnosti njihovih »šjm«. Prvič se je obiskovalcem predstavila skupina Jelšanske šjme, ki je navdušila s kuharskimi veščinami in obljubila, da na karnevalu ne bo nihče ostal lačen. Zbrane so pozdravile obiskovalcem že dobro poznane etnološke maske Podgrajski škoromati, Vrbovske šjme, Pregarske šjme in Vrbišće šjme, dogodka pa so se udeležili tudi predlanskoletni nosilci ključa Topolške šjme.

Vsaki od predstavitev je sledila še glasbena točka, ki je pokazala, da je pustni čas resnično čas za veselje, prešerno razpoloženje, glasbo in ples, ki združujeta ljudi. Po uradnem programu je nastopil čas za ples in zabavo z Maticem Štavarjem inSkupino Lisjaki, ki se je posebej za to priložnost preimenovala v Skupino Bog pomagaj.

 

obrezana11

Na prejšnjo stran