Prva demenci prijazna točka na Bistriškem

Objavljeno dne 01. april 2019

Ilirska Bistrica je dobila svojo prvo točko za informiranje in pomoč obolelim z demenco. Demenci prijazna točka v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica bo občanom pomagala dvigovati zavest o tej vse bolj razširjeni bolezni in prepoznavanju prvih znakov.Sidro

Ilirska Bistrica je dobila svojo prvo točko za informiranje in pomoč obolelim z demenco. Demenci prijazna točka v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica bo občanom pomagala dvigovati zavest o tej vse bolj razširjeni bolezni in prepoznavanju prvih znakov.

 

obrezana54

 

»Nekdo je zapisal, da se prijaznost širi sama od sebe. Če si prijazen do drugih, bodo oni danes prijazni s teboj in jutri z nekom drugim. Kamorkoli gremo, si želimo, da ljudje, ki jih potrebujemo, zmorejo rešiti naše težave, ne da bi nas pri tem opozarjali na naše neznanje. Včasih se v uradih, zdravstvenih in drugih ustanovah počutim tako neuka. Neprijetno mi je, ko ne vem, kam vstaviti kartico za registracijo ali na katerem okencu izdajajo podaljšanje vozniška dovoljenja. Kar kamen se mi odvali od srca, če se na drugi strani oglasi glasek vzpodbude, ki mi potrdi, da nisem edina in da bomo že vse rešili,« je razmišljanja osebe z demenco slikovito opisala voditeljica dogodka in delovna terapevtka v Domu starejših Občanov Ilirska Bistrica Vesna Bizjak.

»V naši ustanovi poleg starostnikov nad 65 let skrbimo tudi za odrasle ljudi s posebnimi potrebami in posebno pozornost namenjamo osebam, ki so zbolele za demenco. Dobro se zavedamo, kako pomembno je širiti informacije o sami bolezni, saj je dejstvo, da za to boleznijo ne trpijo samo oboleli ampak tudi vsi, ki so vključeni v posameznikovo okolje – od svojcev, prijateljev do sosedov. Prav zaradi tega smo v našem domu starejših občanov že leta 2013 ustanovili skupino, ki nudi pomoč svojcem obolelih za demenco in se sestaja enkrat na mesec. Za vse nas pa je danes prav poseben dan, saj bomo postali prvi v naši občini, ki bomo prejeli naziv Demenci prijazna točka,« je ob krajši slovesnosti poudarila direktorica bistriškega doma starejših Jasmina Tomažič.

Demenci prijazna točkaje namenjena osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, in njihovim svojcem. Na Demenci prijazni točki lahko osebe z demenco dobijo pomoč in informacije, saj se pogosto izgubijo, ne najdejo poti domov ali ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo. Prav tako pa z nasveti in informacijami pomaga zaposlenim v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policistom, gasilcem in drugim, ki se pri svojem delu pogosto srečujejo z osebami z demenco.

Kot pravijo v združenju Spominčica – Alzheimer Slovenija z Demenci prijaznimi točkami uresničuje program Živeti z demenco v demenci prijaznem okolju. Demenci prijazne točke imajo pomembno vlogo pri osveščanju, prepoznavanju znakov demence in s tem pri odločitvi za obisk zdravnika, saj je prav zdravljenje v začetni fazi bolezni, ki je prizadela že okrog 33.000 Slovencev, najbolj učinkovito.

Demenci prijazno točko so simbolično otvorile predstavnica združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija Tanja Grad, predsednica primorske Spominčice Tatjana Cvetko, direktorica DSO Ilirska Bistrica Jasmina Tomažič in strokovna vodja v DSO Ilirska Bistrica Nadja Vidmar. Za glasbeno kuliso so poskrbeli  Mia Barone z avtorsko skladbo Zvoki Afrike in domski pevski zbor Kar bo pa bo. Stanovalka Jožica Bubnič pa je z zbranimi delila svoje misli, ki se dotaknejo srca.

 

56 prva demenci prijazna točka2

 

56 prva demenci prijazna točka3

 

56 prva demenci prijazna točka4

Na prejšnjo stran