Ljubezensko obarvan osmi marec

Objavljeno dne 01. april 2019

Občina Ilirska Bistrica je občankam in občanom ob dnevu žena poklonila ogled komedije o iskanju prave ljubezni, ki je s prikazom ljubezenskih tegob vsakdanjega življenja pritegnila zbrano občinstvo.

Občina Ilirska Bistrica je občankam in občanom ob dnevu žena poklonila ogled komedije o iskanju prave ljubezni, ki je s prikazom ljubezenskih tegob vsakdanjega življenja pritegnila zbrano občinstvo.

Ljubezen na predzadnji pogled je naslov predstave gledališke skupine Kulturnega društva Domovina Osp, ki jo je priredila in režirala Edita Frančeškin po dramski predlogi Iščem moža s kulturo srcahrvaškega avtorja Mira Gavrana. Zgodba govori o priletni gospe Nineti, ki po desetletnem žalovanju za pokojnim soprogom, odvrže črna oblačila in se odloči zaživeti novo življenje z novim soprogom. Ko vdova v sanjah dobi napotek, da jo med prvimi petimi kandidati čaka moški njenih sanj, se poda na lov zabodočim možem. Neotesani in nevljudni kandidati – trener južnjaškega porekla, skopuški Gorenjec in večni alkoholik je ne pritegnejo, vse pa se spremeni pri zadnjih dveh snubcih. Zanimanje malomeščanske poštene gospe najprej pritegne uglajen slovenski diplomat v Združenih državah Amerike, nato pa se zagleda še v prefinjenega angleškega plastičnega kirurga. Nineta se znajde v ljubezenskemu trikotniku in pred večno dilemo koga izbrati. Ko maske končno padejo, glavna junakinja spozna, da sta njena snubca v resnici njen sosed Pjero in njegov prijatelj Lučo. Nineta po različnih pripetljajih s snubci končno doume, da sanjski moški obstajajo le v sanjah. Pred njo stojita sosed Pjero, ki je že lep čas zaljubljen vanjo, ji vedno želi ustreči in jo želi zase, od kar je vdova ter Lučo, dvakratni ločenec, ki obožuje lagodno življenje. Nineta pade v Pjerov objem in se z njim omoži, njuna priča pa postane Lučo.

Izbiranje pravega prinaša dileme, ocenjevanje, razdvojenost in izgubo prijateljstva, ki vodi v pohlep in tekmovalnost. Vsakdanje življenje navadnih ljudi je prežeto s tovrstnimi dogodki in verjetno se vsak izmed nas lahko znajde v tako zapleteni situaciji. Čeprav je v resničnem življenju to dogajanje tragično, pri publiki tudi najbolj resni odlomki predstave izpadejo smešno. Z umeščanjem funkcionalnih dialogov in enostavnih likov našega vsakdana se je Miro Gavran še enkrat potrdil kot pisec privlačnih dramskih besedil, ki so všečna tako igralskemu ansamblu kot občinstvu, zato ne preseneča dejstvo, da je igralska zasedba KD Domovina Osp s svojo sproščeno igro in primorskim narečjem bistriško publiko osvojila na prvi pogled.

 

66 ljubezensko obarvan1   66 ljubezensko obarvan4  

ksdvksdv

Na prejšnjo stran