Kaos in red na ogled v Pavlovčevi galeriji

Objavljeno dne 01. april 2019

»Kaos in red« je naslov slikarske razstave Andreje Kranjec, ki krasi Pavlovčevo galerijo. Slike in risbe v vedrih barvah odražajo srečo, optimizem in veselje do življenja. Sidro

»Kaos in red« je naslov slikarske razstave Andreje Kranjec, ki krasi Pavlovčevo galerijo. Slike in risbe v vedrih barvah odražajo srečo, optimizem in veselje do življenja. 

»Kaos in red sta v bistvu dva pola, ki ju srečujemo v vsakdanjem življenju. Vedno je na eni strani življenje kaotično, na drugi strani pa ga poskušamo urediti, postavljamo stvari na svoje mesto in iščemo harmonijo.Ta življenjska spoznanja sem skušala prenesti tudi v likovni jezik,« je idejo za svojo razstavo, ki je postopoma nastajala od leta 2016, v domačem kraju predstavila mlada umetnica Andreja Kranjec.

Pri slikanju kaosa je avtorica iskala občutek svobode in nereda, medtem ko je red naslikan z bolj matematičnim mišljenjem. Kaos je predstavljen skozi nedefinirano obliko in sproščeno linijo, medtem ko so za red značilne geometrijske oblike, ravne in jasno določene linije. Red poskuša zajeti kaos in mu dati neko obliko in zanimivo je opazovati to igro med enim in drugim.

 

67 kaos in red2          67 kaos in red3

 

»Serija Kaos in red je naslikana z živahnimi in igrivimi barvami z željo, da bi gledalci začutili ti dve kvaliteti. Menim namreč, da živimo v zelo strukturiranem in merljivem svetu, ki človeka meri po tem, koliko je produktiven in ne po tem koliko je srečen. Sreča pa je v pozornosti in lahko smo pozorni do najmanjših stvari, kot so barve, oblike in kaj nam le-te dajo ter kako se ob njih počutimo. Želim si, da bi se to veselje do življenja, ki je v slikah, preneslo naprej. Živimo v svetu, kjer ni vse kot bi moralo biti, ampak kljub temu moramo najti stvari, ki nas osrečujejo in iti naprej,« je svojo življenjsko filozofijo predstavila Andreja Kranjec.

Andreja Kranjec (1989) je v lanskem letu magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom mag. Roberta Černelča in prof. dr. Jožefa Muhoviča. Za svoje delo je istega leta prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Do sedaj ima za sabo že več samostojnih in skupinskih razstav ter predstavitev na festivalih v Sloveniji in v tujini.

 

67 kaos in red1

 

Razstava, ki smo ji priča tokrat, je že četrta po vrsti. Prvič se je nadarjena umetnica v Pavlovčevi galeriji predstavila leta 2012 ob uradni otvoritvi galerije z razstavo Obrazi v rdečem, čez tri leta je sledila razstava Tropska globina, leta 2017 je presenetila z vrhunsko fotografsko razstavo Zadnja zabava v Toku s spremljajočim videom, ki ga je ustvarila za ta projekt, letos pa išče odgovore na spoprijemanje s kaotičnim in vzpostavljanjem reda.

Otvoritev razstave je vodil umetniški vodja Pavlovčeve galerije Rajko Kranjec, za glasbeno kuliso pa je poskrbela kantavtorica Tjaša Avsec iz Loške doline.

»V slikanju te razstave sem zelo uživala in upam, da boste tudi vi uživali v njej,« je ob zaključku povedala Andreja Kranjec. Čas za uživanje v mladostni barvitosti umetniških del bodo obiskovalci imeli vse do 10. aprila.

 

67 kaos in red5

 

aaaaaaaaaaa

Na prejšnjo stran