Prvi posredovalci ob klicu na pomoč prvi na kraju dogajanja

Objavljeno dne 01. januar 2019

»Prvi posredovalci so srčni, pogumni in pošteni ljudje, ki nikoli ne pomislijo najprej nase, ampak so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč drugim ‒ svojim bližnjim, sosedom, znancem, velikokrat pa tudi popolnim neznancem. Tisto, kar jih odlikuje, je tudi dobra usposobljenost, opremljenost in pripravljenost, da v vsakem trenutku priskočijo na pomoč. Da so v vsaki vasi in v vsakem trenutku v le nekaj minutah na kraju dogodka,« je ljudi, ki se prvi odzovejo pozivu na pomoč, opisala strokovna vodja projektne skupine prvih posredovalcev Občine Ilirska Bistrica in voditeljica srečanja prvih posredovalcev Andreja Vinšek Grilj, dr. med., spec. druž. med.

»Prvi posredovalci so srčni, pogumni in pošteni ljudje, ki nikoli ne pomislijo najprej nase, ampak so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč drugim ‒ svojim bližnjim, sosedom, znancem, velikokrat pa tudi popolnim neznancem. Tisto, kar jih odlikuje, je tudi dobra usposobljenost, opremljenost in pripravljenost, da v vsakem trenutku priskočijo na pomoč. Da so v vsaki vasi in v vsakem trenutku v le nekaj minutah na kraju dogodka,« je ljudi, ki se prvi odzovejo pozivu na pomoč, opisala strokovna vodja projektne skupine prvih posredovalcev Občine Ilirska Bistrica in voditeljica srečanja prvih posredovalcev Andreja Vinšek Grilj, dr. med., spec. druž. med.

»Osnovna ideja projekta je, da našim najbližjim nudimo prvo pomoč do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Ko je ogroženo človeško življenje, je čas zlato, saj šteje vsaka minuta in vsaka posamezna sekunda. Želimo izpostaviti, da lahko tudi sami nekaj naredimo in ne zgolj pokličemo 112 ter čakamo. Tudi sam sem bil kot zdravnik priča aktivaciji prvih posredovalcev in beležili smo kar nekaj tovrstnih dogodkov. Mislim, da bomo od tega vsi nekaj odnesli, predvsem pa bo za naše najdražje še boljše poskrbljeno,« je pomembno vlogo prvih posredovalcev izpostavil direktor Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Matej Rubelli Furman, dr. med., spec. urg. med.

V Sloveniji srčni zastoj utrpi od pet do deset ljudi dnevno. Načeloma gre za nenadni in nepričakovani srčni zastoj, ki se lahko zgodi tudi našim najbližjim, sosedom in prijateljem, saj do srčnega zastoja ali morebitne možganske kapi, hude krvavitve ali tujka v dihalnih poteh najpogosteje pride ravno v domačem okolju. Ker je linija med življenjem in smrtjo tanka, so prav prvi posredovalci tisti, ki lahko jeziček na tehtnici prevesijo v korist življenja.

»Prvi posredovalci niso nov koncept, ampak gre za utečeno prakso, ki v slovenskem prostoru deluje že nekaj let. V Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica smo se odločili, da bomo tudi mi pristopili k temu konceptu pomoči in bomo tako uresničili projekt Ministrstva za zdravje,« je odločitev o oblikovanju tovrstne ekipe v bistriški občini pojasnil direktor zdravstvenega doma Matej Rubelli Furman.

Začeli so pred dvema letoma

V zdravstvenem domu so pričeli s sestavljanjem ekipe inštruktorjev, ki so bili pripravljeni sodelovati pri pripravi tečajev. Matej Celin, Dominik Simčič in Dijana Godec so hitro prepoznali korist vzpostavitve sistema v oddaljenih vaseh, saj so tudi sami člani takšnih vaških skupnosti. »Imeli smo program, imeli smo ljudi, potrebovali smo še orodje. No, tu se bi stvar skorajda lahko zapletla. Na srečo sta bila Jožica Vidmar iz Območnega združenja Rdečega križa Ilirska Bistrica in poveljnik ilirskobistriške civilne zaščite Luka Špilar vešča reševanja tovrstnih zagat in sta nam pomagala z dobrimi nasveti. Vsi akterji smo se 21. septembra 2016 sestali v prostorih Občine Ilirska Bistrica in županu Emilu Rojcu predstavili našo vizijo. Kaj hitro je uvidel, da gre za javno dobro in privolil, da bo občina prispevala sredstva, s katerimi smo potem kupili opremo za izvajanje tečajev. Obstoječa oprema je bila dovolj za manj intenziven tečaj z osmimi kandidati, naše želje pa so bile veliko večje. Nakupili smo lutke, defibrilatorje, si pripravili izobraževalna gradiva in začeli z osveščanjem ljudi. Nato je ključno vlogo ponovno odigral Luka Špilar, ki je preko regijskega centra izpeljal celoten protokol, ki omogoča obveščanje oziroma pozivanje posredovalcev z SMS-sporočili,« je aktivnosti ključnih akterjev, ki so pripomogli k nastanku te uspešne zgodbe, natančno orisala zdravnica Andreja Vinšek Grilj.

Na področju Ilirske Bistrice uspešno deluje 5 laičnih skupin

Maja 2017 je bila ustanovljena prva skupina kandidatov iz vasi Knežak, Bač, Koritnice in Mašun, ki je bila že pripravljena na delo. Sledila je skupina Podgora, sestavljena iz vasi Vrbovo, Trpčane, Kuteževo, Podgraje in Zabiče. V letu 2018 so k sodelovanju privabili tudi nekatere nove sodelavce iz zdravstvenega doma, ki so razbremenili ekipo. Projektu so se pridružili Anja Štemberger, dr. med., spec. druž. med, Tina Bubnič, Tjaša Črv in Matej Križaj.

V začetku leta 2018 je bila usposobljena tretja skupina, v kateri so prebivalci vasi Dolenje, Jelšane, Sušak in Novokračine. Maja lani se je prvim posredovalcem priključila skupina gorskih reševalcev, ki pokriva območje Sviščakov, ob koncu leta pa se je levjesrčnim posredovalcem pridružil še Podgrad skupaj s Hrušico, Starodom, Podbežami in Račicami.

Prvi poziv na pomoč novembra predlani

16. novembra 2017 je bil v Občini Ilirska Bistrica sprožen prvi poziv na pomoč in prvi posredovalci iz Knežaka in okolice so se uspešno odzvali klicu sovaščana na pomoč. Nad njihovim posredovanjem so bili navdušeni prisotni svojci prizadete osebe in tudi ekipa nujne medicinske pomoči, ki je prišla na mesto dogodka. Pomoč na samem kraju dogodka je izrednega pomena, saj je od trenutka, ko se oseba zgrudi na tla in preneha dihati, z vsako minuto, ko ji nihče ne pomaga, 10 % manj možnosti za preživetje brez posledic. Po 10 minutah so te možnosti še zelo majhne.

Kako pomembni so prvi posredovalci na oddaljenih in umaknjenih področjih, najbolje pove vodja kneške skupine petnajstih prvih posredovalcev Andreja Slavec: »Na naših petih intervencijah smo spoznali, kako pomembno je, da nas na intervencijo pride več. Več kot nas je bilo prisotnih, bolj smo bili pogumni. Osebno me je najbolj presenetil pozitiven odziv domačinov, ki smo jim priskočili na pomoč. Povsod so se nam zahvaljevali in pozneje še telefonsko izrazili svoje zahvale za pomoč. Posebej so izpostavili dejstvo, da niso bili sami v tej situaciji. Četudi je bila intervencija neuspešna, je štelo, da smo prišli.«

Pomoč bo na voljo vsem občanom

Delo prvih posredovalcev še zdaleč ni končano. Družina posameznikov, ki je pripravljena pomagati in skrbeti za dobro vseh občanov, trenutno šteje skoraj sto članov. Glavni cilj odmevnega projekta pa je razširitev mreže prvih posredovalcev po celotni občini. »Sočasno aktivno sodelujemo pri postavljanju novih AED-aparatov po občini, saj je AED zelo pomemben del opreme prvega posredovalca, saj lahko z njim reši življenje. Še danes mi v mislih odmevajo županove besede, ki jih je izrekel, ko smo mu predstavili, kaj želimo doseči: »AED v vsako vas!« Da, sedaj smo kar nekaj korakov bližje temu, še pred dobrima dvema letoma skoraj nedosegljivemu cilju,« je zadovoljno sklenila Andreja Vinšek Grilj.

Po predstavitvi uspešnega dela prvih posredovalcev je v prostorih Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica zadonel angelski glas vokalistke Monike Šabec, ki je s svojo vokalno skupino Comodo poskrbela za očarljivo glasbeno kuliso. Po uradnem delu srečanja je vsak od posredovalcev dobil v dar žepno masko, s katero bo postopek oživljanja potekal še bolj gladko kot doslej, nato pa so se vsi prisotni prepustili prijateljskemu druženju in izmenjavi znanj ter izkušenj.

Podrobnejše informacije o sistemu prvih posredovalcev v naši občini in o programu usposabljanja lahko dobite v Zdravstvenemu domu Ilirska Bistrica, in sicer na telefonski številki 05 71 12 100 ali na elektronskem naslovu info@zdib.si.

 

23 srečanje prvih posredovalcev 0

 

23 srečanje prvih posredovalcev 1

 

23 srečanje prvih posredovalcev 2

 

23 srečanje prvih posredovalcev 6

 

23 srečanje prvih posredovalcev 7

Na prejšnjo stran