Akcija sterilizacij in kastracij mačk v Veterinarski ambulanti Vetris

Objavljeno dne 19. september 2019

SKUPAJ POMAGAJMO ZMANJŠATI ŠTEVILO ZAPUŠČENIH MAČK

akcija sterilizacij in kastracij mačk v vetrisu

Zapuščene mačke niso divje mačke, ki so se iz gozda preselile v mesto. Zapuščene mačke so potomke hišnih mačk, ki so jih ljudje zavrgli, ko so odslužile svojemu namenu. Včasih so bile majhne puhaste kepice, s katerimi so se nekoč igrali otroci. Ko pa so zrasle, niso bile več zanimive, saj so pomenile odgovornost, ki jo ljudje preprosto niso mogli sprejeti. Bile so članice družine, dokler se družina ni povečala za novega družinskega člana, preselila ali razpadla zaradi ločitve; dokler so zbolele ali pa so se jih ljudje preprosto naveličali in jih zavrgli.

Zapuščene in pozabljene mačke živijo v zapuščenih stavbah, drvarnicah, kleteh in so pod milim nebom prepuščene same sebi. Živijo v strahu in so nezaupljive. Ne spijo mirno, saj sanjajo o času, ko so nekomu še nekaj pomenile in ko so bile zaželene in ljubljene. Sedaj se držijo stran od človeka, saj so pozabile, da človeška roka lahko tudi poboža, ne le udari, in da vsak pogled ne predstavlja nevarnosti zanje. Cesta postane njihov dom in vsak dan so izpostavljene številnim nevarnostim, kot so avtomobili, mačji spopadi in bližnja srečanja z divjimi živalmi. 

Kako najbolj učinkovito preprečimo pojav zapuščenih mačk? S sterilizacijo in kastracijo.

Sterilizacija in kastracija sta operaciji, s katerima vsak odgovorni lastnik hišnega ljubljenčka najbolje poskrbi za svojo žival. Sterilizirane in kastrirane živali se ne potepajo in raje ostajajo v bližini doma, kjer so varne pred prometom. Z odstranitvijo reproduktivnih organov živali obvarujemo pred nekaterimi vrstami rakov in pred prenosljivimi boleznimi, kot sta mačji aids in levkoza; glasna zavijanja v obdobju parjenja in označevanje teritorija z markiranjem in škropljenjem pa postanejo le še bled spomin. Z omenjenim posegom vsak lastnik živali poskrbi za zmanjšanje števila mladičkov in s tem posledično zapuščenih živali.

Argument, da so stroški sterilizacije ali kastracije previsoki, ne drži, saj je omenjeni izdatek nizek v primerjavi s stroški za hrano in ostalo oskrbo mačjih mladičev.  

Dragi Bistričani,                                                                                                                                                               

pozivam vas, da poskrbite za svoje hišne ljubljenčke in jim omogočite kakovostno oskrbo ter dolgo in srečno življenje v varnem okolju, kjer jih bosta obkrožala ljubezen in razumevanje. Prvi korak k temu je prav gotovo pravočasna sterilizacija ali kastracija.

Veliko lepih trenutkov z vašimi kosmatinci vam želim!

                                                                                                                     Tjaša Kaluža

 

 

 

Na prejšnjo stran