MESEC KULTURE 2021

Objavljeno dne 19. januar 2021

MESEC KULTURE 2021 V OBČINI ILIRSKA BISTRICA Pisalo se je leto 1976, ko je tedanja Občinska kulturna skupnost 22. januarja na svečani seji skupščine, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, rojenega 19. januarja 1876 na Premu, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica.

Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture. Prvo prireditev v Mesecu kulture so leta 1978 pripravili učenci osnovne šole iz Ilirske Bistrice v pesnikovi rojstni hiši na Premu. Tu ne smemo pozabiti omeniti osrednjih prireditev v počastitev občinskega kulturnega praznika v čast pesnika Dragotina Ketteja in proslav v počastitev slovenskega kulturnega praznika.  

Letošnji Mesec kulture bomo zaradi trenutnih razmer obeležili na malo drugačen način. Dogodke in delavnice bomo iz dvoran preselili v virtualni svet. Za vas smo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper, enota Ilirska Bistrica, pripravili nekaj kulturno obarvanih objav, ki jih boste med 19. januarjem 2021 in 18. februarjem 2021 lahko spremljali na družbenih omrežjih Visit Ilirska Bistrica.

Poleg tega boste v nedeljo, 7. februarja 2021, lahko prisluhnili pogovoru s pesnico Danico Pardo s Prema in Ivico Smajla, Premko po duši. Danica Pardo poleg pisanja poezije, piše tudi prozo, literarno ustvarja in aktivno sodeluje v pevskem zboru. Ivica Smajla pa poleg skrbi za zdravje svojih pacientov večino svojega prostega časa posveča pevskemu zboru ŽePZ Prem, ki mu predseduje. Z Danico in Ivico se bomo pogovarjali o tem, kako preživljata te kulturno okrnjene čase.

Tradicionalni dogodek po Kettejevi poti, ki ga izvajamo v sodelovanju s Tekaškim društvom in Gorsko kolesarskim društvom Borovci na Prešernov dan letos ne bo možno izvesti. Zato vas pozivamo, da se na pot odpravite individualno, in tako opravite enega od izzivov naše nagradne igre »Bistrški izziv«.

Od srede, 10. februarja, do petka, 12. februarja, bodo preko aplikacije Zoom potekale likovne delavnice za osnovnošolske otroke na temo »Pust« z Andrejo Kranjec, vizualno umetnico in režiserko. V sredo se bodo otroci učili slikanja s toplimi barvami, v četrtek slikanja s hladnimi barvami, v petek pa slikanja s toplimi in hladnimi barvami.

Valentinovo je praznik zaljubljencev, ki ga praznujemo 14. februarja, zato smo v goste povabili dva nadarjena karizmatična ustvarjalca. Jure Počkaj velja za enega izmed najprepoznavnejših slovenskih opernih solistov nove generacije, ki uspešno sodeluje tako v domačih kot tujih opernih produkcijah. Simon Avsec pa je v domačih krajih poznan kot fotograf in glasbenik, ki že skoraj trideset let poje in igra v bendu Ana Pupedan. Za vse zaljubljence smo pripravili koncert Jure Počkaj in Simon Avsec pojeta ljubezenske pesmi, ki ga bomo predvajali na Valentinovo ob 19.30.

Mesec kulture bomo zaključili 18. februarja 2021 s kratkim prispevkom »Klavir Ketejevih«.

Dogodki v okviru občinskega meseca kulture 2021:

Predviden termin objave:

Dogodek

torek, 19. 1. 2021

Prispevek v počastitev rojstva Dragotina Ketteja

torek, 19. 1. 2021 – sreda, 18. 2. 2021

Kulturne drobtinice – 8 prispevkov o pomembnih osebah, rojenih na Premu

nedelja, 7. 2. 2021, ob 19. uri

Pogovor z Danico Pardo in Ivico Smajla

sreda, 10. 2. 2021, ob  17. uri

Likovne delavnice z Andrejo Kranjec – tople barve

četrtek, 11. 2. 2021, ob 17. uri

Likovne delavnice z Andrejo Kranjec – hladne barve

petek, 12. 2. 2021, ob 17. uri

Likovne delavnice z Andrejo Kranjec – tople in hladne barve

nedelja, 14. 2. 2021, ob 19.30

Jure Počkaj in Simon Avsec pojeta ljubezenske pesmi

četrtek, 18. 2. 2021

Klavir Ketejevih – Zaključek meseca kulture

Na prejšnjo stran