IZLET V BOSNO

Objavljeno dne 04. oktober 2017

ZZB Ilirska Bistrica organizira izlet v Bosno - na proslavo v Jajce od 24. do 26. novembra 2017.



PO POTI SPOMINOV V BOSNO


Bosna in Hercegovina so prijazni ljudje, prečudovita narava, dobra hrana in žalostna zgodovina


1.DAN( 24.11.2017) : Odhod avtobusa iz Il.Bistrice ob 5,00 uri, vožnja proti Reki, Senju, Plitvicam do zgodovinskega mesta Bihač ob reki Uni. Mesto je imelo pomembno vlogo v času Avstro Ogrske in kasneje v II. Svetovni vojni. V osvobojeni » Bihaški republiki« so se sprejele pomembne odločitve za končno osvoboditev Jugoslavije. To je bilo med 26. in 27. novembrom 1942 leta, ko Bihač spoznamo kot kraj I. zasedanja AVNOJ-a. Krajši postanek za oglede v mestu in nato nadaljevanje vožnje do Drvarja. Obiskali bomo Titovo pečino, pred katero stoji lesena baraka, ki so jo leta 2006 popolnoma obnovili in leta 2009 ob 65. letnici desanta na Drvar odprli še dve spominski stavbi za ogled .
Po ogledih nadaljujemo v smeri proti Jajcu, do kraja Mrkonjić Grad (mesto na skrajnem jugozahodnem delu Republike Srbske). Zaradi bogastva gozdov in rude je bilo širše območje današnjega Mrkonjić Grada poseljeno že pred 2.500 leti; v vsej svoji zgodovini je sam kraj zamenjal veliko imen, nobena vojna se ga ni izognila, zadnja vojna 1992-95 pa jim je zgranatirala in uničila skoraj vse industrijske in verske objekte. Pogledali bomo kraj, ki se počasi obnavlja. V večernih urah se namestimo v hotelu v bližini, večerja in prenočitev.


2.DAN 25.11.2017): Po zajtrku celodnevni izlet v JAJCE na proslavo 70. letnice ustanovitve nove vlade SFRJ- NKOJ. V mestu se je leta 1943 odvijalo II. zasedanje Avnoj-a.
Jajce je staro bosansko mestece ob sotočju rek Vrbas in Pliva. Zaradi svoje bogate naravne in zgodovinske dediščine je pod zaščito UNESCA. Nekaj znamenitosti si bomo v toku dneva ogledali: čudovit slap, spominska dvorana , kjer se je odvijalo zasedanje,trdnjava nad mestom, ostanki mestnega obzidja,..
V poznih popoldanskih urah se bomo podali na pot proti Banja Luki. Prihod v večernih urah, namestitev v hotelu3/4*** , večerja in prenočitev.


3.DAN ( 26.11.2017) Zajtrk v hotelu, sprehod po mestu in ogled nekaterih znamenitosti. Banja Luka, je 2. največje mesto v BIH in hkrati največje mesto v Republiki Srbski. Še vedno je tranzitno mesto, ki povezuje Srednjo Evropo in Jadransko morje. Samo 164 m nadmorske višine ji omogoča blago kontinentalno klimo. Najlepše je spomladi in jeseni, ko pridejo do izraza čari stoletnih drevoredov. To je mesto zelenja, mladih, športa in lepih deklet. V njem boste lahko doživeli duh različnih kultur in kulinarike.
Zapustili bomo Banja Luko ter se odpeljali do nacionalnega parka Kozara, ki se razprostira med rekami Savo, Sano, Uno in Vrbasom. Obisk spomeniškega kompleksa padlim žrtvam na Mrakovici.
Sledi le še povratek domov mimo Karlovca, Rijeke v Ilirsko Bistrico s postanki na poti po dogovoru.


CENA : 170 EUR pri udeležbi min . 35 oseb
160 EUR pri udeležbi min. 40 oseb
151 EUR pri udeležbi min. 45 oseb
145 EUR pri udeležbi min. 50 oseb


CENA VKLJUČUJE: prevoz na navedeni relaciji, 2 x polpenzion v hotelih ¾*, strokovno vodstvo in organizacija potovanja.
Vstopnine v muzeje so za doplačilo .


Informacije na št 040 610 901


Možnost plačila na tri obroke

1. obrok ob prijavi - recimo do 20. oktobra

2. " - do 20. november

3. " - do 20. december

bosna4.jpgbosna5.JPGbosna6.jpgbosna3.jpgbanjaluka.jpg

Na prejšnjo stran