Facebook

MESEC KULTURE 2020 V OBČINI ILIRSKA BISTRICA

datum: 07.01.2020

kategorija: Glasilo - Kultura

Pisalo se je leto 1976, ko je tedanja Občinska kulturna skupnost 22. januarja na svečani seji skupščine, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, rojenega 19. januarja 1876 na Premu, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica.

Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture. Prvo prireditev v Mesecu kulture so leta 1978 pripravili učenci osnovne šole iz Ilirske Bistrice v pesnikovi rojstni hiši na Premu. Tu ne smemo pozabiti omeniti osrednjih prireditev v počastitev občinskega kulturnega praznika v čast pesnika Dragotina Ketteja in proslav v počastitev slovenskega kulturnega praznika.  

Tudi v letošnjem bogatem naboru bo v ospredju počastitev dveh velikih imen – Ketteja in Prešerna. Slednjemu  je posvečena Osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se bo odvijala v petek, 7. februarja, v organizaciji TIC Ilirska Bistrica in v sodelovanju z Glasbeno šolo, in Gimnazijo Ilirska Bistrica.

Mesec kulture bomo pričeli 16. januarja s klavirskim recitalom Mete Fajdiga, ki bo v čast novemu koncertnemu klavirju, ki ga bo moč poslušati v veliki dvorani Doma na Vidmu.

V letošnje leto vstopamo tudi s projektom Kette nas povezuje, katerega cilj bo ob uglasbitvi Kettejeve poezije v naslednjih mesecih predstavil pesnika Dragotina Ketteja pesnika različnim ciljnim populacijam.

Glasbeno društvo Viola s svojim predsednikom Zdravkom Plešetom je v sodelovanje povabilo Turistično informacijski center iz Ilirske Bistrice, Kragulom d.o.o., ki upravlja z Kavarno v Pivki in jo vodi Robert Grk ter Glasbeno šolo Postoja in njenim ravnateljem Edvardom Popitom ter so v medsebojnem partnerstvu prijavili projekt uglasbitve Kettejeve poezije na razpisu za LAS med Snežnikom in Nanosom, ki spodbuja regionalni razvoj treh občin in sicer Občine Postojn, Pivka in Ilirska Bistrica.

Tako partnerji pripravljajo delavnice, ki bodo izvedene za otoke v vrtcih in šolah, nastope v domovih za ostarele v Postojni in Ilirski Bistrici ter različne druge programe in nastope, ki bodo pripovedovali o Dragotinu Ketteju in njegovem življenju.

S uglasbitvijo Kettejeve poezije v glasbeni preobleki sodobnega časa se bo pesnika približalo glasbeni govorici današnje mladine. Programi, ki bodo izvedeno za otroke jih bodo spodbujali k večjem ozaveščanju kulturne narodne dediščine. Programi za starejše bodo popestrili njihov vsakdan ter jim prikazali Dragotina Ketteja skozi objektiv, ki jim bo sigurno še dolgo ostal v mislih.

V sodelovanju s Tekaškim društvom in Gorsko kolesarskim društvom Borovci bomo izvedli kulturno športno obarvan dogodek, ki bo potekal 8. 2. 2020 po Kettejevi poti. Ponujene bodo tri možnosti aktivnega sodelovanja: tek, pohodništvo in kolesarstvo. Športne dejavnosti se bodo ob poti prepletale s kulturnim programom s poudarkom na delih Dragotina Ketteja. Osrednji del prireditve se bo vršil na Premu v spominski sobi Dragotina Ketteja. Za tiste malo manj pripravljene bomo organizirali prevoz nazaj na izhodiščno točko s TIC Busom.

 

 

Prireditve v okviru občinskega meseca kulture 2020:

Predviden termin izvedbe dogodka:

Prireditev

Lokacija izvedbe prireditve: 

četrtek,16.1.2020 ob 19.00

KLAVIRSKI RECITAL META FAJDIGA

Dom na Vidmu

nedelja, 19.1.2020 ob 16.00

Kette nas povezuje

Prem, ljudska šola

nedelja,26.1.2020 ob 17.00

Otroška predstava Mišek Bami, Nataša Frank

Dom na Vidmu

petek,31.1.2020 ob 10. in 19.00

Predstava Tesla, Janez Dovč

Dom na Vidmu

četrtek, 6.2.2020, ob 19.00

VEČER SLOVENSKIH SKLADATELJEV

dvorana Glasbene šole

petek, 7.2.2020, ob 19.00

OSREDNJA OBČINSKA PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

 

Dom na Vidmu

sobota, 8.2.2020, ob 10.00

TEK, POHOD IN KOLESARJENJE PO KETTEJEVI POTI

 

Ilirska Bistrica - Prem

ponedeljek, 10.2.2020, ob 19.00

Koncert v okviru cikla koncertov GM Oder

dvorana Glasbene šole

 

ar©tur